Primaria Craiova a decis sa mentina sensul giratoriu de la intersectia strazilor Popa Sapca si Ion Maiorescu. Statuia lui Carol I, care urmeaza sa fie amplasata in centrul acestuia, va fi o copie fidela a celei prezente in Castelul Peles. Pentru a fluidiza circulatia, edilii vor insa sa mai taie de pe lista sapte locuri de parcare cu plata apartinand Cronos.
Pe langa amplasarea unui sens giratoriu la intersectia strazilor Popa Sapca si Ion Maiorescu, craiovenii se vor "pricopsi" si cu o copie fidela a statuii regelui Carol I, expusa la Castelul Peles. Dupa ce au decis ca ar fi bine sa renunte la montarea unei fantani arteziene in mijlocul strazii, asa cum ar fi vrut initial, edilii s-au orientat catre arta si au inceput sa dea din colt in colt intrebandu-se cum va arata statuia lui Carol I. Saptamana aceasta, reprezentantii municipalitatii spera sa obtina o fotografie a celei care se gaseste in incinta Castelului Peles.
"Pentru executia ei vom organiza o licitatie, insa artistul care va castiga trebuie sa urmeze intocmai instructiunile specialistilor din primarie. Aceasta va avea o inaltime de cinci metri si va fi postata in asa fel incat sa nu intre in contrast cu viitoarele amenajari din zona centrala. La nivelul solului va fi inconjurata de multa verdeata", a precizat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Statuia ar urma sa fie amplasata la intersectia strazilor abia in luna septembrie.
Sens giratoriu definitiv
Daca initial autoritatile locale au trasat de proba sensul giratoriu, ieri au ajuns la concluzia ca prezenta acestuia fluidizeaza circulatia. Afirmatia apartine vicelui Nedelescu care a declarat ca edilii s-au intalnit cu reprezentanti ai arhitectilor, ai comisiei culturale si ai politiei pentru a analiza eficienta ideii puse in practica la sfarsitul lunii martie. In bugetul local pentru executia lui a fost prevazuta o suma de 8,5 miliarde de lei. "Proiectantul l-am stabilit prin licitatie inca de la sfarsitul anului trecut si este SC PROIECT SA. Acesta trebuie sa intocmeasca un PUD pentru schimbare de destinatie a zonei, care ar urma sa fie inclus peste ordinea de zi in sedinta consiliului local din aceasta luna. In iulie speram sa fie finalizata bordura care va imprejmui sensul giratoriu", a mai spus viceprimarul.
Primaria vireaza la dreapta
Pentru a nu incurca traficul, autoritatile locale s-au gandit inca de la inceput sa largeasca strazile Popa Sapca si Ion Maiorescu. Dupa ce au decis sa foloseasca in acest scop cele sase locuri din parcarea Cronos, din fata Teatrului Liric, edilii s-au gandit sa mai sacrifice alte sapte locuri din fata cofetariei Amandina. Potrivit contractului incheiat cu firma Cronos, parcarile pot fi desfiintate si fara avizul reprezentantilor acesteia, daca este vorba de lucrari de utilitate publica. De asemenea, primaria poate sa puna la dispozitia firmei alte terenuri numai daca aceasta solicita.
"Vrem sa realizam o banda pentru viraj la dreapta pentru soferii care vor sa se indrepte spre Liceul 'Elena Cuza'. Daca proiectantul isi va da avizul, noi vom trimite o instiintare reprezentantilor de la Cronos prin care ii anuntam doar data la care vom incepe lucrarile si ca trebuie sa isi ia oamenii de acolo", a incheiat Nedelescu. O data cu punerea in aplicare a acestei idei, craiovenii nu vor mai avea voie insa sa parcheze nici pe trotuarele din jurul sensului giratoriu. In acest sens vor fi amplasate patrule de politisti comunitari.