Ev.z.ro informaeza: Octav Cozmanca, bucatar-sef in noul partid al stangii
Fostii comunisti se reorganizeaza de la zero, intr-un nou partid, alternativa la PSD. Noua formatiune se va numi Partidul Dreptatii Sociale.
Octav Cozmanca, Tudor Mohora si Ion Sasu, fosti lideri ai PSD, aripa descendenta din PCR, alaturi de Ioan Toma, ultimul sef al Uniunii Tineretului Comunist, pun la cale un nou partid de stanga. Noua formatiune se va numi Partidul Dreptatii Sociale (PDS). Ion Toma va fi liderul formatiunii, iar lansarea va avea loc la inceputul lunii mai.
Organizator-sef al noului partid, Cozmanca nu a vrut sa dezvaluie amanunte din "bucataria" PDS. "E un proiect, dar nu e o chestiune de iminenta", a raspuns el expeditiv.
Fostul deputat PSD Tudor Mohora s-a ferit si el sa deconspire detaliile noului proiect politic. "Am fost la acele discutii, dar nu pot sa va spun nimic. Nu sunt implicat", a declarat Mohora, desi face parte alaturi de Cozmanca, Sasu si Toma din nucleul grupului de initiativa al PDS.

Sasu: "E nevoie de o noua formula"

Mai deschis, Ion Sasu, ideologul PDS, spune ca obiectivul noului partid este "statornicirea dreptatii sociale".
"Va fi un partid de centru-stanga. Ideea e dreptatea sociala pentru ca despre asta e vorba ca nu mai e dreptate sociala. Si cautam o formula pentru a statornici dreptatea sociala" a declarat Ion Sasu pentru EVZ. El spune ca proiectul nu e "deocamdata", definitivat. "Se lucreaza la ceva, dar in doua saptamani se clarifica lucrurile", a adaugat Sasu.
Intrebat cine mai lucreaza la acest proiect in afara de nucleul Cozmanca-Mohora- Toma, Ion Sasu a raspuns: "Sunt mai multe persoane, inclusiv dintre cei care sunt in partidele care acum fac jocurile. Toata lumea se gandeste ca e nevoie de o alta formula, de la zero".

Activistii rosii, de la PCR la PSD

Octav Cozmanca (64 de ani) a parasit PSD din cauza disputelor cu Mircea Geoana. In 2008 i-a organizat campania lui Sorin Oprescu. A incercat cu sprijinul logistic aal lui Aurelian Bondrea, patronul Universittii "Spiru Haret", sa faca pentru Oprescu un partid, Alianta Nationala a Stangii Democratice. Proiectul a esuat chiar inaintea lansarii, dupa divergentele dintre Bondrea si Cozmanca.
Tudor Mohora (61 de ani) si Ion Sasu (67 de ani) - fosti lideri ai studentilor comunisti (UASCR) au activat alaturi de Adrian Paunescu si de Ilie Verdet (fostul premier comunist), in Partidul Socialist al Muncii, infiintat imediat dupa Revolutie ca succesor al PCR. PSM a fuzionat in 2003 cu PSD, iar Mohora si Sasu au fost deputati pana in 2008.
Cel mai tanar membru al grupului de initiativa este Ioan Toma (57 de ani), ultimul prim-secretar al UTC. La Revolutie avea 36 de ani si conducea tineretul comunist de doi ani, organizatie preluata de la Nicu Ceausescu.