Pe scena politica romaneasca se pregatesc mutatii istorice. Stanga, reprezentata de PSD, se afla in plin declin si cauta solutii pentru renovare. Dreapta, in schimb, cauta sa se intareasca printr-o regrupare a fortelor sub acelasi stindard.
Senatorul Ion Iliescu, fondatorul PSD, a facut marti seara la Organizatia Bucuresti o noua radiografie a stangii romanesti. El considera ca declinul stangii pe scena politica romaneasca se datoreaza compromiterii morale a PSD si a liderilor sai. Chiar daca nu este vorba despre compromiterea PSD in ansamblu, sustine Iliescu, membrii partidului trebuie sa suporte consecintele "pierderii de credit, de suport si de autoritate morala din partea unor lideri ai PSD". "Reconstructia acestui suport nu este o treaba usoara", a spus Iliescu.
Fondatorul PSD a mai spus ca Romania are nevoie de o stanga bine profilata si bine ancorata in realitate, in conditiile in care peste 80% din populatia tarii traieste in saracie. "Slabirea stangii, ceea ce se intampla astazi, nu face altceva decat sa deschida calea demagogiei si a extremismului, ceea ce este periculos pentru structura tarii", a atras atentia Ion Iliescu. In aceste conditii, a subliniat Iliescu, exista un interes al PSD in privinta coagularii unui pol de stanga in societatea romaneasca.
"Petre Roman este unul dintre oamenii care se situeaza in spectrul stangii. Oricine este binevenit si nimeni nu trebuie eliminat dintr-o asemenea constructie, dar aceasta nu inseamna neaparat constituirea unui nou partid, o alternativa la partidele existente, ci inseamna o platforma mai larga de stanga care sa se reflecte si in planul societatii civile", a explicat Ion Iliescu.
Tot marti ar fi trebuit sa aiba loc si o intalnire a reprezentantilor PSD cu Petre Roman si alti simpatizanti ai stangii pentru discutarea modului de realizare a polului de stanga. Intalnirea n-a mai avut loc, fiind amanata pentru martea viitoare. Iliescu a explicat ca amanarea a fost decisa la dorinta presedintelui PSD, Mircea Geoana, care a considerat ca aceasta tema nu poate fi discutata exclusiv de PSD si FDR. "El (n.r. - Petre Roman) a dorit sa amane intalnirea pentru ca au existat niste dificultati privind prezenta celor invitati", a mentionat Iliescu.

Incep negocierile PD-PPCD

Adriean Videanu, presedintele executiv al PD, a anuntat ieri ca oferta PD adresata formatiunilor politice de orientare populara pentru formarea unui pol de centru-dreapta se refera in primul rand la PPCD (PN„CD) si ca liderul democrat Emil Boc a fost deja mandatat sa discute cu Gheorghe Ciuhandu, liderul taranistilor.
La randul sau, presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a declarat ieri ca o discutie cu PD privind oferta acestui partid de unificare a fortelor politice de centru-dreapta va trebui sa tina cont de faptul ca, in orice constructie, PPCD doreste sa ramana o entitate distincta. "Deocamdata, am salutat dialogul anuntat de PD. Ne vom duce la acest dialog din postura de partid crestin-democrat. Discutiile vor avea o singura conditionare: nu dorim sa ne pierdem identitatea sau sa ne dizolvam intr-un megapartid prezidential", a afirmat Ciuhandu. (Ion Navalici)