In ultima perioada, procurorii din alte judete din tara au inceput sa "dezgroape" marile fraude privind rambursarile ilegale de TVA din perioada regimului Adrian Nastase, cercetarile organelor de ancheta soldandu-se si cu cateva arestari mai mult sau mai putin sonore. Din nefericire, in judetul Constanta - care a fost campionul tunurilor trase asupra banilor publici, cu fraude de peste 5 milioane de dolari sustrase Administratiei Finantelor Publice a municipiului resedinta de judet prin rambursari de TVA aferente unor exporturi fictive - ilegalitatile continua sa fie musamalizate, in timp ce Petre Stanca - artizanul si unul dintre principalii beneficiari ai rambursarilor ilegale de TVA - jubileaza astazi in fata incapacitatii organelor de ancheta de a-l inculpa. In urma cu mai mult de trei ani se declansa cel mai mare scandal din istoria postdecembrista a Fiscului constantean. Este vorba despre mai mult de 183 miliarde de lei vechi (echivaland cu peste 5 milioane de dolari americani) care au fost devalizate din bugetul statului de cateva firme fantoma, cu complicitatea fostei conduceri a Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Constanta, in ultimele luni ale anului 2002. "Buboiul" s-a spart in ianuarie 2003, cand Directia Controlului Fiscal - unitate a Fiscului constantean subordonata direct DGFP-ului - s-a autosesizat si a intreprins verificari asupra veridicitatii solicitarilor de rambursari de TVA si mai ales asupra platilor efectuate de AFP Constanta pentru exportul unor masti de gaze si ale altor bunuri.

Cea mai mare delapidare a banilor publici de dupa Revolutie, la Constanta

Cu prilejul acelor controale, inspectorii Fiscului constantean au constat existenta celei mai mari delapidari a banilor publici care s-a pus la cale in judetul nostru in intreaga perioada postrevolutionara. Delapidarea s-a cifrat in cazul firmei Price Steel la 176 miliarde de lei vechi si s-a bazat pe o declaratie vamala falsa, potrivit careia aceasta firma-fantoma ar fi efectuat un colosal export de masti de gaze. Cu toate ca societatea, al carei administrator este un oarecare Emil Oprea, era cu totul necunoscuta din punctul de vedere al marilor actori ai economiei constantene, Stefan Mihu, directorul AFP Constanta, Stefan Branza, adjunctul acestuia, si sefii de servicii din cadrul aceleiasi institutii - Marian Manta si Gheorghe Nicut Tanasescu- au semnat fara sa clipeasca fisele de risc pe baza carora patronul Price Steel a reusit sa incaseze de la casieria Fiscului constantean aproape 5 milioane de dolari, bazandu-se si pe o prevedere legislativa extrem de dubioasa care permitea rambursarea TVA-ului aferent exporturilor doar pe baza simplei solicitari scrise si a unor acte doveditoare destul de "subtiri" depuse de exportator, controlul fiscal al veridicitatii acestor exporturi urmand a se realiza ulterior incasarii banilor. Scandalul rambursarilor ilegale de TVA a mai cuprins si alte firme pentru sume ceva mai mici de 5-10 si chiar 70 miliarde de lei vechi, printre acestea numarandu-se Verona Style si Elada Service.

Unul din sefii Fiscului constantean rupe tacerea asupra implicarii lui Stanca

La izbucnirea scandalului rambursarilor frauduloase de TVA, Mihu si Branza au incercat sa arunce vina pe Directia Controlului Fiscal Constanta, sustinand ca ei i-ar fi informat pe inspectorii fiscali constanteni asupra platilor enorme efectuate in contul rambursarilor de TVA catre cele cateva firme locale, desi DCF a fost sigura institutie care a sesizat uriasul jaf asupra banului public. Abia atunci un important personaj din conducerea DCF Constanta a rupt tacerea, dand in vileag in fata reprezentatilor presei mecanismul fraudei colosale la care au fost complici toti sefii din acea vreme a AFP Constanta. Totusi, inca de la producerea scandalului a fost clar pentru toata lumea ca o astfel de lovitura nu ar fi avut nici o sansa de succes, daca in spatele administratorilor firmelor-fantoma nu s-ar fi aflat personaje importante din conducerea de atunci a organizatiilor locale a PSD.
Memoriu catre Presedintie si Guvern despre presiunile PSD Constanta asupra Fiscului

Declansarea cercetarilor intreprinse de organele de ancheta, precum si incercarea de a arunca in spatele functionarului de rang inalt de la DCF responsabilitatea pentru toata tarasenia cu rambursarile de TVA l-au determinat pe acesta din urma sa formuleze un memoriu adresat Presedintiei Romaniei, Guvernului, Ministerului Finantelor Publice si altor institutii centrale. In memoriul sau, respectivul functionar povestea cu lux de amanunte presiunile la care fusese supus inainte, in timpul si mai ales dupa efectuarea rambursarilor ilegale de TVA, pentru a "inchide ochii" si a nu declansa scandalul public asupra hotiei uriase avand ca obiect banii contribuabililor constanteni. In acea marturisire adresata forurilor centrale ale statului, acel functionar care indeplinea una dintre cele mai inalte pozitii in ierarhia Fiscului constantean relata despre amenintarile mafiote pe care Petre Stanca - pe atunci liderul Organizatiei Judetene Constanta a PSD - i le-a adresat personal cu prilejul unei intrevederi la care finantistul fusese convocat de politicianul lipsit de scrupule.

Amenintari mafiote intr-o camera de hotel, din partea lui Stanca

Din discutia purtata in camera de hotel reiesea destul de clar nu numai faptul ca Mihu si ceilalti sefi ai AFP Constanta se subordonau fara cracnire ordinelor pe care Stanca, (in calitate de lider politic local le transmitea pe linie de partid directorului Administratiei Fiscale constantene), ci si faptul ca politicianul veros avea un interes direct in efectuarea acestor rambursari ilegale, fiind in mod evident unul dintre cei mai importanti beneficiari ai acestora.

Stanca, unul dintre principalii beneficiari ai celor cinci milioane de dolari rambursate

De altfel, cursul evenimentelor ulterioare izbucnirii scandalului rambursarilor avea sa confirme ipoteza potrivit careia Petre Stanca a fost orchestratorul din umbra si profitorul unei cote importante din cele peste 5 milioane de dolari furati de Oprea si ceilalti escroci din bugetul statului. Mai intai, Stanca si celelalte "eminente cenusii" ale afacerii murdare au tras sforile avertizandu-l pe Oprea de iminenta sa arestare, in timp ce organele politienesti - ca un facut! - l-au dat pe patronul Price Steel in urmarire la punctele de trecere a frontierei abia dupa ce acesta parasise Romania cu 24 de ore inainte.

Singurul care l-ar putea inculpa pe Stanca, disparut fara urma

Asa cum era de asteptat, dupa ce a spalat putina, Emil Oprea nu a mai fost depistat oficial nici in strainatate, cu toate ca anchetatorii romani l-au dat in urmarire internationala inca de la data de 22 februarie 2003. In acest mod, cel mai important pion care l-ar fi putut inculpa direct pe Stanca - prin declaratiile pe care le-ar fi putut face in fata anchetatorilor odata ce ar fi fost prins - s-a evaporat subit, iar sansele ca el sa mai fie arestat vreodata scad odata cu trecerea anilor. Cu toate acestea, o ancheta serioasa asupra afacerii rambursarilor ilegale de TVA ar conduce in mod cert - pe firul transferurilor bancare ale sumelor fraudate - din care pana la ora actuala DGFP a recuperat mai putin de 3% - la Petre Stanca, beneficiarul din umbra al banilor furati din bugetul statului. Dar despre tunurile pe care le-a tras Petre Stanca de-a lungul timpului, in numerele viitoare.