Primaria Craiova este pe cale de a face cadou unei asociatii controlate de Dinel Staicu aproximativ 3.000 mp de teren intravilan din domeniul public al orasului. Avocatii Asociatiei Crestin Catolic-Ortodoxe au solicitat pamantul in discutie, folosindu-se de un document anulat de Judecatoria Craiova din luna ianuarie 2006.
Povestea dalei pietonale din fata blocurilor T14-15 si N24-25 din cartierul Lapus este pe cale sa atinga cotele absurdului daca avem in vedere ca pe 25 mai consilierii municipali vor decide daca ii dau sau nu unei asociatii controlate de Dinel Staicu aproximativ 3.000 mp de pamant aflat la trei metri sub dala. Asociatia Crestin Catolic-Ortodoxa este cea care a cerut cumpararea terenului din domeniul public al orasului pe motiv ca in decembrie 2005 a cumparat la o licitatie tinuta de executorul judecatoresc Marius Eugen Balica constructia din subsol compusa din doua sali de parcare, sapte garaje, incaperi cu destinatie de depozit, sapte holuri, vestiare, grupuri sanitare, coridoare, cinci incaperi pentru birouri, toate situate in fata blocurilor N24, N 25, T14, T15 de pe Calea Bucuresti, cartier Lapus. La prima solicitare de cumparare a asociatiei, primaria i-a raspuns ca nu poate sa-i vanda terenul deoarece acesta se afla in domeniul public al orasului. "Speriata" de eventuala degradare a dalei pietonale ce ar putea culmina cu prabusirea ei, asociatia revine in luna aprilie 2006 cu o noua cerere, care pune in miscare mecanismul functionaresc al primariei. "...Datorita infiltratiilor de apa, a dezinteresului fostilor proprietari si totodata al organelor administratiei locale, se afla intr-un stadiu avansat de degradare, existand riscul prabusirii imobilului", se mentioneaza in cererea nr. 252 din 12.04.2006 a Asociatiei Crestin Catolic-Ortodoxe.
Executorul judecatoresc face legea
La data cand asociatia a depus la Primaria Craiova cererea de cumparare a celor aproximativ 3.000 mp de teren, Judecatoria Craiova anulase procesul-verbal al licitatiei de la care castigase societatea subsolul in discutie, iar dupa alte sase zile de la depunere, Tribunalul Dolj anulase recursul formulat de asociatie si de executorul judecatoresc Balica impotriva sentintei judecatoriei. Cu toate acestea, asociatia, in cererea inaintata primariei, nu a facut nici un fel de referire la faptul ca instantele de judecata anulasera licitatia prin care a cumparat subsolul de sub dala pietonala, licitatie in baza careia pretindea acum si cumpararea terenului. Cum a ajuns dala pietonala sa fie vanduta la licitatie publica este alta poveste. In anul 2002, SC PRODONA SRL avea instituita ipoteca de gradul 1 pe aceasta dala pietonala in favoarea SC NITRAMONIA Fagaras. Atunci dala fusese evaluata la suma de aproximativ 600.000 de dolari si cum PRODONA nu-si achitase un contract comercial in valoare de 11 miliarde de lei, NITRAMONIA a dispus executarea ipotecii. S-a intocmit dosar de executie care a fost incredintat executorului judecatoresc Marius Eugen Balica si s-a incercat vanzarea dalei pietonale in anul 2003. Nu s-a reusit, iar in noiembrie 2005 s-a reactualizat pretul dalei la suma de 14,42 miliarde de lei, lucru despre care a luat la cunostinta si executorul insarcinat cu recuperarea sumei datorate NITRAMONIEI de PRODONA. Pe 5 decembrie 2005, executorul a organizat licitatia la pretul de pornire reactualizat de 14,42 miliarde de lei. S-au prezentat trei firme controlate de Dinel Staicu: SC BMO Oltenia, SC FPP Oltenia si Asociatia Crestin Catolic-Ortodoxa, aceasta din urma adjudecandu-si bunul pentru suma de 1,55 miliarde de lei, adica aproximativ 10% din valoarea dalei pietonale. Dupa zece zile, pe 19 decembrie 2005, NITRAMONIA a cerut Judecatoriei Craiova sa anuleze procesul-verbal de licitatie pe motiv ca executorul a incalcat dispozitiile legale. Numai ca, peste alte doua zile, executorul a incheiat actul de adjudecare a dalei pietonale pentru Asociatia Crestina. Aceasta si-a intabulat bunul dobandit si in luna ianuarie 2006 a facut si ea cerere de interventie in procesul deschis de NITRAMONIA, aratand ca licitatia s-a desfasurat corect.
Staicu se da proprietar cu acte in regula
Judecatoria Craiova s-a pronuntat pe 25 ianuarie 2006 si a dispus anularea procesului-verbal de la licitatia din 5 decembrie 2005. Nici executorul Balica si nici Asociatia Crestin Catolic-Ortodoxa nu au fost multumiti si au declarat recurs, pe care Tribunalul Dolj l-a anulat ca netimbrat, fapt pentru care sentinta judecatoriei a ramas valabila. Cu alte cuvinte, din 20 aprilie, licitatia castigata de Staicu nu mai era valabila si nici actul de adjudecare pe care l-a folosit la Primaria Craiova cand a solicitat cumpararea celor 3.000 mp de teren. Intr-o astfel de situatie, Staicu ar fi trebuit sa-si recupereze banii platiti pentru bunul adjudecat de la executorul Balica, iar acesta sa scoata din nou bunul la licitatie. Insa executivul Primariei Craiova a inaintat consiliului local, in sedinta din 25 mai, cererea de vanzare a celor 3.000 mp ca si cand Staicu ar mai fi proprietarul dalei pietonale. Consilierii carora prin rapoartele serviciilor de specialitate li se propune scoaterea terenului din domeniul public si trecerea in domeniul privat, dupa care urmeaza vanzarea prin negociere directa cu Asociatia Crestin Catolic-Ortodoxa, ar putea fi dusi inca o data de nas pe motiv ca nimeni nu a auzit si nimeni nu a vazut nimic.