Cei 35 de euroobservatori romani si cei 18 colegi ai lor bulgari au devenit membri ai Parlamentului European (PE) la inceputul acestui an, odata cu aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Ceremonia de primire a acestora ca europarlamentari in forul legislativ european va avea loc insa in prima sedinta a plenului PE din acest an, respectiv la 15 ianuarie.
Pentru ca nu exista nicio interdictie oficiala in acest sens, cei 35 de europarlamentari romani isi vor pastra si mandatele in Parlamentul de la Bucuresti. De asemenea, acestia isi vor schimba statutul de observator cu cel de membru cu drepturi depline al Parlamentului European. Noul statut le va da dreptul de a vota nu doar in cadrul grupurilor politice de care apartin sau in cadrul comisiilor, ca pana acum, ci si in plenul Parlamentului European. Europarlamentarul roman, Adrian Cioroianu, spune ca ar fi o dovada de populism sa se spuna ca Romania va avea foarte mult de castigat ca urmare a reprezentarii ei in legislativul european. In acelasi timp, Cioroianu este de parere ca mai multe vor avea de castigat grupurile politice la care au aderat fiecare europarlamentar roman in parte. Reprezentantii Partidului Democrat si ai UDMR au ales Grupul Popular European, cei ai Partidului National Liberal au optat pentru Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor. Membrii PSD vor merge alaturi de Grupul Socialistilor, iar cei ai PRM se vor afilia la Grupul Nationalismului Luminat.
Pe de alta parte, europarlamentarii romani vor avea si castiguri materiale importante. Este vorba de o diurna de 270 de euro pentru fiecare participare efectiva la sedintele Parlamentului European si de un salariu calculat in functie de cel obtinut in Parlamentul national. In cazul europarlamentarilor romani, se mai adauga si salariul brut de 47 de milioane de lei castigat in tara. Alegerile pentru desemnarea unor noi europarlamentari romani vor avea loc la 13 mai. (Dan Ghetu)