SRI precizeaza ca va lua masurile ce se impun la finalul anchetei interne declansate ca urmare a "ultimelor evenimente", in replica la solicitarea Comisiei SRI de a-l suspenda pe prim-adjunctul Florian Coldea pe timpul derularii anchetei Comisiei privind presupusele presiuni exercitate asupra CC. "Serviciul Roman de Informatii isi reitereaza angajamentul ferm de a continua desfasurarea anchetei interne declansata ca urmare a ultimelor evenimente si de a lua masurile care se impun la finalizarea acesteia", se arata intr-un comunicat al SRI.
Totodata, Serviciul isi manifesta disponibilitatea de a coopera "deplin" cu Comisia parlamentara de control al Serviciului Roman de Informatii, conform legislatiei in vigoare - Constitutia Romaniei, Legea sigurantei nationale, Legea de organizare si functionare a Serviciului Roman de Informatii, Statutul cadrelor militare, Hotararea Parlamentului privind organizarea si functionarea Comisiei Parlamentare de Control asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii.
"Serviciul Roman de Informatii subliniaza inca o data necesitatea prezervarii echidistantei politice in realizarea sarcinilor care ii revin pe linia apararii intereselor de securitate nationala ale Romaniei. In acest sens, Serviciul nu se va lasa angrenat in niciun fel de activitati cu caracter politic", se arata in comunicat.
Comisia parlamentara de control a activitatii SRI i-a solicitat joi directorului Serviciului Roman de Informatii, George Maior, suspendarea din functia de director prim-adjunct al Serviciului a lui Florian Coldea, pe timpul anchetei asupra presupuselor presiuni exercitate asupra unor judecatori ai Curtii Constitutionale, a declarat secretarul comisiei, deputatul PSD Ion Stan. El a precizat ca joi, in cadrul unei sedinte a Comisiei SRI, s-a stabilit sa se adreseze o solicitare Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului aprobarea inceperii, in procedura de urgenta, a unei anchete legate de elucidarea acuzatiilor formulate de presedintele PSD, Mircea Geoana, la adresa conducerii SRI.
Liderul PSD a acuzat miercuri conducerea SRI ca, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, ar fi cautat in arhiva proprie eventuale informatii compromitatoare despre unii judecatori ai Curtii Constitutionale, pe care le-ar fi folosit ca metoda de santaj inaintea avizului Curtii pe marginea propunerii de suspendare a presedintelui. (A.M.)