Radu Stroe, presedinte al Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, solicita membrilor CSAT sa ia in discutie declasificarea a doua hotarari a CSAT, din 2002 si din 2004, referitoare la interceptarea telefoanelor.

Deputatul PNL Radu Stroe (foto) a anuntat ieri ca solicita CSAT, in nume personal, si nu in calitate de presedinte al Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, sa declasifice doua hotarari referitoare la interceptarea telefoanelor. El a apreciat ca, "sub imperiul unor documente clasificate, nu pot ramane eventuale incalcari ale legii". "Referitor la vasta si complicata problema a ascultarilor si inregistrarii telefoanelor, am serioase indoieli cu privire la legalitatea a doua hotarari a CSAT, din 2002 si 2004", a declarat Radu Stroe.
Stroe a refuzat sa dea detalii privind cele doua hotarari ale CSAT, spunand ca acestea sunt "doua documente strict secrete". El a mai spus ca e vorba de o chestiune de principiu, care vizeaza toate aspectele legate de ascultarea telefoanelor.
Radu Stroe
Stroe a precizat, la intrebarea unui ziarist, ca l-a informat pe premier in legatura cu aceste aspecte. "L-am informat pe domnul prim-ministru si fac aceasta cerere oficiala si sunt convins ca pe 13 februarie, domnia sa (primul ministru - n.r.) va intreprinde masurile necesare pentru declasificarea (acestor hotarari - n.r.)", a spus Radu Stroe.

Stan contrazice

Secretarul Comisiei parlamentare de control a activitatii Comisiei SRI, Ion Stan (PSD), l-a contrazis pe Radu Stroe. El a precizat ca aceste hotarari ale CSAT sunt "temeinice si legale" si vizeaza acordarea de noi competente SRI. "Imi exprim rezerva fata de aceste retineri vizand legalitatea si temeinicia unor hotarari ale CSAT, dar sunt de acord ca pe zona interceptarilor avem nevoie de o reglementare care sa fie euro-conforma si care sa valorifice practica in materie a tarilor UE si NATO", a spus Stan.
Stan a a explicat ca una dintre cele doua hotarari ale CSAT vizeaza desemnarea SRI ca autoritate in materia interceptarilor, iar cea de-a doua hotarare vizeaza acordarea competentei materiale procurorului de eliberare a mandatelor in intervalul 1 ianuarie 2004-1 iunie 2004.
Ion Stan a spus ca aceste hotarari prevad acordarea de competente noi SRI, care exced prevederile legii de organizare si functionare a SRI. El a dat ca exemplu, in acest sens, faptul ca SRI a devenit autoritate nationala in materia protectiei informatiilor clasificate si in materia prevenirii si combaterii terorismului. Stan a mai spus ca, la 1 ianuarie 2004, pentru interceptarea telefoanelor, erau in executare acte de autorizare emise de procurori in baza Legii nr. 51.