Primarul si viceprimarul si-au dat spor de dispozitiv, fiindca erau in comisia pentru situatii de urgenta, si spor de conditii vatamatoare, pentru ca lucrau la calculator
Primarul Marin Marcu si viceprimarul Marian Ilie din comuna doljeana Breasta si-au dat ilegal mai multe prime si sporuri in 2009.
Din raportul intocmit de Camera de Conturi Dolj in urma controlului efectuat anul trecut la Primaria Breasta rezulta ca "persoanele cu functii de demnitate publica (primar si viceprimar) au incasat fara baza legala indemnizatia lunara de dispozitiv in cuantum de 25% pentru perioada ianuarie - decembrie 2009, in suma de 19.332 de lei, pentru care primaria a calculat dobanda in suma de 583 de lei". Pe langa sporul de dispozitiv (25%), primarul si viceprimarul din Breasta si-au mai acordat in 2009 si "spor pentru conditii vatamatoare - radiatii de calculator", in cuantum de 10% din salariu. Adica inca 7.977 de lei din bugetul local.

Sporuri ilegale de o jumatate de miliard

Ca sa nu se supere subordonatii, edilii le-au dat si acestora bani in plus. Pentru lunile noiembrie si decembrie 2009, controlorii financiari au constatat acordarea ilegala pentru functionarii Primariei Breasta "a unor sporuri lunare reprezentand suplimentul postului de 25% si suplimentul corespunzator treptei de salarizare de 25%", ce totalizeaza 16.156 de lei. Pe aceleasi doua luni din 2009, "s-a constatat ca salariatii primariei au incasat nejustificat premii lunare de 10% pentru functionarii publici, respectiv 2% pentru personalul contractual", se mentioneaza in raportul Camerei de Conturi Dolj. Documentul arata ca pe aceasta cale s-au mai cheltuit ilegal din bugetul local inca 3.523 de lei.
Tragand linie si adunand, salariatii Primariei Breasta au primit sporuri ilegale de 47.571 de lei - aproape o jumatate de miliard de lei vechi. "Cu privire la aceste sporuri, a fost doar o interpretare gresita a legii din partea primariei. Dar lucrurile s-au indreptat si toti banii acordati ilegal au fost recuperati de la cei care i-au incasat", a spus primarul Marin Marcu.

Contract pentru nisip

Curtea de Conturi a mai descoperit si un contract "cu cantec" incheiat de Primaria Breasta cu SC Datar Trans SRL Craiova. "Primaria nu a facturat, nu a inregistrat in evidenta contabila si nu a incasat in anul 2009 suma totala de 99.500 de lei, din contractul de inchiriere teren nr. 881/20.04.2007", au consemnat controlorii financiari in raportul lor.
Concret, primaria inchiriase firmei 10.000 mp, de unde sa se extraga nisip. "Noi am vrut sa ne plateasca doar pe ce excaveaza, dar Curtea de Conturi a zis ca nu e legal si ca ar trebui sa ne plateasca la suprafata inchiriata", a spus primarul Marcu. Chiar in timpul controlului, Primaria Breasta s-a grabit sa emita factura nr. 3526/26.04.2010, pentru suma de 99.500 de lei. Nici acum, dupa aproape un an, firma cu pricina nu si-a achitat datoria. "Mai au sa ne dea cam vreo 20.000 de lei din acea suma", a precizat edilul din Breasta.