Organizatia PSD Gorj a primit, anul trecut, cele mai multe sponsorizari dintre formatiunile politice din judet, sumele virate din partea agentilor economici ajungind la 1,3 miliarde de lei. Insa multe din aceste firme au dat cele mai mari „tunuri“ in judetul Gorj, sute de miliarde de lei ajungind in conturile afaceristilor care au sponsorizat PSD Gorj. Cei mai cunoscuti dintre acestia sint Alexandru Crisan senior si junior si Constantin Dilgoci.

14 societati au facut, anul trecut, sponsorizari catre PSD Gorj, sumele totalizind 1,3 miliarde de lei. Cele mai multe sponsorizari, dar si cele mai multe tepe, au fost facute de oamenii de afaceri brasoveni Alexandru Crisan senior si junior, tata si fiu. Societatile detinute de acestia, SANSCRIS SRL, ALEXANDER SRL si SFINX TRADING, toate din Brasov, au virat in contul PSD Gorj 500 de milioane de lei. De curind, Alexandru Crisan junior si senior au fost condamnati de catre Tribunalul Bistrita la pedepse de opt luni, respectiv sase luni de inchisoare pentru infractiunea de inselaciune. Cei doi, in calitate de patroni ai firmei ALEXANDER CO, au emis file cec fara acoperire unei societati din Tirgu Jiu de la care s-au aprovizionat cu materiale, in valoare de sase miliarde de lei. Crisan senior si junior se obligau sa asigure in cont banii necesari efectuarii platilor, doar ca pe contul firmei lor era instituita o poprire de Ministerul Finantelor, in suma de 20 de miliarde de lei, reprezentind datorii la bugetul de stat. Cei doi au fost arestati anul trecut de Tribunalul Gorj. Procurorii i-au trimis in judecata, dar, ulterior, procesul a fost stramutat la Tribunalul Bistrita, unde au fost pusi in libertate. Desi cei doi oameni de afaceri din Brasov au fost condamnati la inchisoare, acestia nu au mai ispasit nici o zi de puscarie, pentru ca pedeapsa data coincide cu perioada petrecuta de ei dupa gratii.

UREX Rovinari, cea mai mare „teapa“ trasa in Gorj de Crisan

Cea mai mare „teapa“ data de Crisan senior si junior in judetul Gorj a fost trasa la UREX Rovinari, societate cumparata de la FPS in anul 1999, cu suma de 2,9 miliarde de lei. Dupa ce a fost achizitionata de Crisan, societatea a inregistrat la sfirsitul anului 2002 o pierdere de 220 de miliarde de lei vechi, iar anul trecut, in luna august, a inregistrat pierderi de 89 de miliarde de lei, cu toate ca avea numeroase comenzi de la unitatile miniere. Inspectorii ANAF au descoperit, ca dupa ce UREX Rovinari a incaput pe mina lui Crisan, din conturile societatii s-au scurs catre firmele din Brasov ale aceluiasi Crisan sume care totalizeaza 175 de miliarde de lei. Printre firmele care s-au infruptat in acest mod din fondurile UREX Rovinari se numara si cele care au facut sponsorizari la PSD Gorj. Potrivit raportului intocmit de ANAF, sumele totale transferate, prin diferite inginerii financiare, din contul UREX in cele ale firmelor sale din Brasov se ridicau la 300 de miliarde de lei, in timp ce societatea din Brasov acumulase datorii la stat de aproape 750 de miliarde de lei, iar angajatii nu isi mai primisera salariile de mai multe luni. Pina la urma, societatea a intrat in procedura de lichidare judiciara, iar in momentul de fata este scoasa la vinzare.

In toamna anului trecut, patronul de la UREX Rovinari a fost trimis in judecata intr-un alt dosar de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru inselaciune, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii au stabilit ca Crisan fiul a dat dispozitie ca din contul UREX Rovinari sa fie achitata o suma de peste 800 de milioane de lei catre un apropiat de-al sau din Bucuresti, fara a exista nici o obligatie de plata catre acesta.

Dilgoci a „uitat“ sa plateasca banii Primariei Tirgu Jiu

PSD Gorj a mai primit o sponsorizare de la societatea TUFON TRADING din Craiova, apartinind omului de afaceri Constantin Dilgoci, in suma de 50 de milioane de lei. Firma afaceristului doljean a dat insa o teapa de cinci miliarde de lei tocmai Primariei Tirgu Jiu, condusa de primarul Florin Circiumaru, actualul presedinte al PSD Gorj. Firma lui Dilgoci a achizitionat mai multe utilaje de la CET Tirgu Jiu, investitie nefinalizata, care se afla in patrimoniul primariei. TUFON trebuia sa plateasca banii in momentul ridicarii utilajelor, dar, ulterior, Consiliul Local Tirgu Jiu, format in majoritate din consilieri pesedisti, a aprobat modificarea termenelor de plata, astfel incit societatea din Craiova se obliga sa achite banii dupa 110 zile. Dilgoci a garantat tranzactia cu mai multe spatii apartinind unei alte firme detinute de el, aflata insa in faliment. Primaria nu si-a recuperat banii nici pina in prezent. Societatea lui Dilgoci a intrat in faliment, iar Primaria Tirgu Jiu s-a inscris la masa credala pentru a-si recupera banii.

Firme care s-au infruptat din banii publici, pe lista de sponsori ai PSD Gorj

Pe lista sponsorilor PSD Gorj apar mai multe societati care s-au infruptat din banii publici, conduse de oameni de afaceri controversati. HIRAL EXIM SRL, apartinind lui Alexie Mihaila, care s-a ocupat de executarea mai multor lucrari SAPARD in judetul Gorj, a cotizat la PSD Gorj cu suma de 140 de milioane de lei. Conducerea firmei HIRAL EXIM este cercetata in prezent de PNA pentru modul in care a efectuat lucrarile pe programul SAPARD, in urma carora s-au incasat mai multe zeci de miliarde de lei. Aceasta firma a lucrat, alaturi de societatea EDVAUR, in localitatea Schela la realizarea unei retele de apa potabila. Pentru ca statia de tratare nu este corespunzatoare, apa care ajunge la locuitorii comunei nu este potabila.

Firma SUCIDAVA, condusa de Gheorghe Sucitu si Ion Gelatu, a facut o sponsorizare de 50 de milioane de lei. O alta firma a lor, GATMAT PROD SRL, s-a ocupat in anii 2002 si 2003 de distribuirea laptelui si cornului oferit elevilor din Gorj. Gheorghe Sucitu a reusit sa scoata alte citeva miliarde de lei dintr-o alta afacere cu o unitate economica de stat, Complexul Energetic Rovinari. Gheorghe Sucitu a cumparat in toamna anului 2004 mai multe terenuri la marginea municipiului Tirgu Jiu cu peste un miliard de lei si le-a vindut, dupa numai cinci luni, Complexului Energetic Rovinari cu peste sapte miliarde de lei. Terenurile au fost cumparate de CE Rovinari pentru construirea de case pentru familiile stramutate din zonele miniere.

Societatea TREFO, care a efectuat si presteaza si in prezent diferite lucrari in minerit, a sponsorizat PSD Gorj cu 100 de milioane de lei. In acte, firma apartine sotiei vicepresedintelui PSD Gorj, Gheorghe Vilceanu.

Societatea ARTEGO, una din cele mai importante din judetul Gorj, condusa de Viorel David, a virat in contul PSD Gorj suma de 200 de milioane de lei, iar o alta fima la care acesta e actionar impreuna cu Ion Pau, KONKORD TRANS SRL, a sponsorizat PSD cu 30 de milioane de lei.

Presedintele PSD Gorj, Florin Circiumaru, a declarat ca nu are nici o legatura cu sponsorizarile facute: „Majoritatea acestor sponsorizari s-au facut in prima parte a anului trecut, cind presedinte era Nicolae Mischie. Nu are nici o legatura contractul incheiat de TUFON cu Primaria Tirgu Jiu cu sponsorizarea facuta la PSD, iar pe Crisan nici nu il cunosc. Au facut sponsorizari ca sa aiba o imagine buna la centru“.