Sectiile de ginecologie si chirurgie, din cadrul Spitalului orasenesc din Vulcan, vor fi desfiintate, masura fiind dictata de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a judetului Hunedoara, in urma mai multor verificari care au avut ca scop identificarea parametrilor de performanta. Dan Magheru, directorul DSP Hunedoara, spune ca la cele doua sectii de la Vulcan nu se justifica numarul de paturi si ca numarul pacientilor de aici este in scadere. "Anul trecut au fost numai 200 de nasteri la Sectia de ginecologie a spitalului, in conditiile in care media ar fi undeva la 500, iar sectia este deservita de o singura doctorita. Si la chirurgie este acelasi lucru, numarul operatiilor fiind foarte mic. Acestea au fost motivele pentru care saloanele la aceste sectii nu se mai justifica, din lipsa pacientilor", a spus dr. Dan Magheru.
Bolnavii au iesit in strada
Zeci de bolnavi, gravide si locuitori ai municipiului Vulcan au protestat public, ieri-dimineata, impotriva deciziei luate de DSP de a micsora numarul de paturi si de a desfiinta cele doua sectii. Oamenii s-au aratat nemultumiti si indignati de desfiintarea sectiilor, in conditiile in care este nevoie de medici. "Am pierdut o jumatate de litru de sange, sambata dupa-amiaza, pana am ajuns la Spitalul din Vulcan. Ce faceam daca trebuia sa ajung pana la Petrosani?", a spus Catalin Bejenaru, pacient. "Un copil de numai patru ani a murit in salvare pana a ajuns la spital si noi suntem acum nevoiti sa mergem la alte unitati sanitare. Salvarea si asa ajunge uneori tarziu", a sustinut Mihai Ionescu. "Aici au loc accidente de mina, pentru ca suntem intr-un oras mineresc. Cei care iau astfel de decizii ar trebui sa vina aici sa vada realitatea, sa vada cat suntem de saraci. Nu ne permitem sa luam taxiul pana la Petrosani sau Lupeni", a afirmat Ion Roncea, alt pacient.
Alaturi de oamenii iesiti in strada a fost si primarul Gheorghe Ile, care sustine ca a facut memorii la Ministerul Sanatatii, deoarece decizia i se pare injusta. "Am depus un memoriu la Ministerul Sanatatii, pentru ca acesta este cel mai industrializat municipiu din Valea Jiului. Este de neconceput faptul ca peste 30.000 de locuitori sa nu aiba un spital", a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Liderii de sindicat de la Spitalul din Vulcan spun ca masura de reducere a numarului de paturi va afecta aproximativ 50 de angajati si ii acuza pe reprezentantii DSP ca au luat decizia fara sa-i consulte. "Cel putin 50 de oameni vor ramane fara locuri de munca si 55 de paturi din totalul celor 160 vor fi desfiintate. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica ar fi trebuit sa ia legatura cu noi, dar nu au facut-o. Masura este extrem de dureroasa pentru bolnavi", a declarat Veronica Gadea, lider de sindicat la Spitalul orasenesc Vulcan.
Sectiile de interes - modernizate
Reprezentantii DSP spun ca, in compensare, la Spitalul din Vulcan va fi infiintata o sectie moderna de primire a urgentelor, iar personalul medical si cel auxiliar care deserveau cele doua sectii desfiintate va putea fi redistribuit pe altele si va putea efectua consultatii in policlinica. "Este posibil ca medicii sa functioneze in policlinica sau sa ocupe alte posturi in cadrul acesteia. Personalul medical si infirmierele ar putea fi, de asemenea, redistribuiti pe sectiile cu deficit de personal", a precizat Magheru.
Planurile DSP vizeaza si modernizarea Sectiei de pneumoftiziologie, care va fi suplimentata cu zece paturi, dar si a celei de boli infectioase, deoarece, spun reprezentantii DSP, in zona Vaii Jiului exista foarte multi pacienti cronici pentru cele doua sectii. Tot pe acelasi considerent, se va infiinta si compartimentul de recuperare medicala, aici fiind multi bolnavi cronici cu reumatism, astm bronhic, respectiv fosti mineri care au probleme grave in acest sens.
Tot in planurile ce privesc acest spital este inclus si proiectul care vizeaza un parteneriat public privat care sa aiba ca rezultat revigorarea bazei de tratament si a bazinului pentru recuperari din incinta policlinicii. "Noi am propus autoritatilor locale sa gaseasca un spatiu in care sa refacem aceasta baza de tratament, absolut necesara intr-o zona ca Valea Jiului. Aici ar putea veni bolnavi din zona, dar si din alte parti", a mai spus Magheru.
In ce priveste policlinica, reprezentantii DSP spun ca au in plan scoaterea la concurs a cabinetelor de specialitate, pentru ocuparea lor cu medici la toate activitatile din policlinica.