Cronica romana informeaza: Previzibilul scenariu
Revolta unor asa-zisi analisti, care se vantura de dimineata pana seara prin fata camerelor de luat vederi, fata de abuzurile si fraudele regimului Basescu este pana la un punct laudabila. Cat timp insa ea este de fatada si se pliaza total, in schimbul unor salarii uriase, pe interesele nici pe departe imaculate ale patronului, penibilul ia proportii alarmante. Indiscutabil, guvernarea Basescu-Boc trebuie sa plece. A mers din esec in esec, din abuz in abuz, din dispret in dispret. Corect! Insa de aici si pana la criticile aduse unor colegi de breasla care refuza sa faca jocurile unei tabere sau alteia si care sustin, cu argumentele de rigoare, ca USL nu poate reprezenta o alternativa viabila la actuala guvernare, este cale lunga. Intrebarea care este evitata sistematic e una simpla, terifiant de simpla: cat de mult isi doresc Puterea Ponta, Antonescu si ceilalti pentru a salva populatia din ghearele regimului Basescu si cat pentru propriile privilegii si influenta?
PSD si PNL nu au aterizat zilele trecute de pe Marte ca sa aiba dreptul sa se declare oripilate de politizarea administratiei, devalizarea bugetului de stat, pervertirea democratiei si transformarea judetelor in feude ale Puterii. Guvernarile pedeseriste sau pesediste, cele cu participare majoritar sau minoritar liberala, au partea lor consistenta de vina pentru drama pe care o traiesc milioane de romani. Cei ce promit astazi salvarea Romaniei sunt niste lideri compromisi care au refuzat sa raspunda, cand au avut prilejul, uriaselor asteptari ale populatiei. Nu am auzit un cuvant, o scuza, fie si chiar una baiguita, prin care Ponta sa admita ca mentorul sau Nastase, cel care l-a luat de pe bancile tineretului pesedist si l-a numit politic la sefia Corpului de Control al Guvernului, a facut vreo greseala in perioada mandatului de premier. Si sa ne aducem aminte de perioada 2000-2004, plina de numiri politice, de baroni locali, de fraudare de fonduri publice si europene si de abuzuri ale Justitiei. De ce se da mirat Nastase ca actuala Putere i-a numit politic pe Morar in fruntea DNA si pe Kovesi, in cea a Parchetului General, cat timp in perioada de care vorbeam i-a propulsat in functii, pe aceleasi criterii, pe Amariei, respectiv Botos?
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe protocoalele USL din judete si deja, pe la colturi, a inceput impartirea functiilor din teritoriu. Blana ursului din padure se vinde cu o nonsalanta tipica politicii postdecembriste. Am dubii mari ca PSD si PNL vor cu adevarat sa puna bazele unui alt tip de guvernare. O guvernare competenta, imuna la flagelul numirilor politice. Presiunile din teritoriu sunt uriase. Liderilor locali li s-a promis ca numarul posturilor primite depinde de procentul obtinut la locale si parlamentare. Mai mult, clientela de partid asteapta sa primeasca unda verde la contractele cu statul. Profitorii actualului regim, care decid sa schimbe macazul sunt primiti si chiar recompensati cu viitoare demnitati.
Usurinta, chiar nonsalanta cu care Ponta, Antonescu si colegii lor fac noi promisiuni arata incapacitatea celor doua partide de a depasi faza demagogiei cronice. Cei ce se dau solidari in aceasta perioada vor identifica rapid, din primele zile ale guvernarii, divergente majore. Sintagma "grelei mosteniri" va fi repusa pe tapet, iar numirile politice vor invada Romania. Inevitabil, versiunea oficiala va fi aceea ca noua Putere are nevoie de propriii specialisti pentru a-si pune in practica programul de guvernare. La nivel local va urma plata politelor, in timp ce feudele portocalii vor fi inlocuite cu propriile feude. Procurorii, serviciile si "baietii destepti" din energie si nu numai se vor replia rapid. Romanii vor fi inca o data uitati. Asa cum au fost uitati la fiecare ciclu electoral. Cat mi-as dori sa ma insel...