Ministrii de interne ai Frantei si Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la spatiul Schengen.
Solicitarea este de asemenea adresata presedintiei belgiene a Uniunii Europene si Ungariei, care va prelua presedintia anul viitor, au declarat surse europene, citate de Mediafax.
Solicitarea comuna a Frantei si Germaniei se bazeaza pe de-o parte pe neindeplinirea unora dintre obiectivele asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, legate de coruptie, justitie si combaterea crimei organizate, desi scrisoarea precizeaza ca, in mod formal, nu ar trebui facute conexiuni intre aderarea la Schengen si MCV.

• Care sunt problemele Romaniei

Francezii si germanii semnaleaza si probleme legate de gestiunea frontierelor si de politica de azil, documentul mentionand ca "in contextul procesului de analiza a aderarii la Schengen ar trebui tinut cont de probleme legate de gestiunea frontierelor externe ale Spatiului Schengen si de politica de azil", mai sustin sursele citate.
Consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban, a confirmat existenta acestui demers fara a oferi insa detalii, scrie Mediafax.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat ca nu a fost primita nicio scrisoare.

• Ce prevede scrisoarea critica

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri, francez si german. "Nu ar fi realist si nici responsabil sa nu tinem cont de defectele identificate: absenta unui mediu juridic si administrativ satisfacator in domeniile sigurantei si justitiei, fenomenele de coruptie la diferite niveluri si persistenta unei criminalitati organizate preocupante".
Daca Romania si Bulgaria ar intra in Schengen, exista riscul unor "consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene si pentru fiecare stat membru cu incidenta asupra supravegherii frontierelor intr-o regiune strategica si asupra accesului deplin la datele Schengen. Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate si cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei sistemului judiciar", potrivit Mediafax.

• Cine si cand decide daca suntem primiti in Schengen

Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul Europei se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru - daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.
Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca decizia.

• Problema tiganilor romi

Anul 2010 a fost anul expulzarilor "voluntare" care au declansat un imens scandal - dupa ce Franta i-a platit pe tiganii romani si bulgari ca sa accepte sa revina in tarile de origine.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat in repetate randuri ca trebuie ca problema tiganilor romi sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Dupa o campanie vehementa de expulzare a tiganilor romi, situatia s-a calmat abia in toamna, cand presedintele Sarkozy a fost chemat in fata Consiliului Europei ca sa-si explice actiunile si a fost criticat de mai multe state, printre care si Vaticanul, pentru politicile sale care frizau extremismul si discriminarea.
Integrarea minoritatilor nu face parte, insa, din aquis-ul Schengen.

• Reactia MAE: Nu exista niciun temei juridic pentru asocierea Schengen-coruptie

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul fata de transmiterea de catre ministrii de interne francez si german a unei scrisori comune prin care se solicita amanarea momentului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen la o data ulterioara lunii martie 2011.
Solicitarea amanarii deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei pleaca de premisa unor asa-zise "carente ale situatiei generale" a celor doua state si a unor ipotetice disfunctionalitati ce ar afecta siguranta sistemului de supraveghere a frontierei Schengen.
In acelasi timp, MAE reitereaza faptul ca nu exista niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din domeniul justitiei si combaterii coruptiei.

• Basescu: Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, fie ea si din partea celor mai puternice state din Uniune

Seful statului a sustinut o declaratie de presa in care a criticat demersul celor doi ministri, spunand ca Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei.
Basescu a avertizat ca un precedent de incalcare a tratatului de aderare al unui stat poate duce la alte abuzuri in continuare si ca tara noastra trebuie sa aiba aceleasi conditii de acces pe care le-au avut toate statele.
De altfel, presedintele Basescu declara in urma cu o saptamana, pentru Financial Times ca daca unele tari au dubii, le invitam politicos - deoarece Romania va furniza 2.070 de kilometri de granita UE - sa participe, cu politie de frontiera din alte tari, sa fie impreuna cu noi la granita, supraveghind procesul. Dar nu sa blocheze accesul Romaniei in zona Schengen.