Raducu Sergiu Gelu Dragancea, directorul executiv suspendat al APIA Dolj, a povestit ieri in fata judecatorilor Tribunalului Dolj ca a cerut 25.000 de euro de la fratii Gagiu intr-o discutie lipsita de "discretie si seriozitate". Dragancea a subliniat ca regreta ca a luat banii, ca nu face de obicei asa ceva si ca totul a pornit de la un... sprit.
Fostul director executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj, Raducu Sergiu Gelu Dragancea, a fost trimis in judecata la inceputul lunii octombrie, fiind acuzat de comiterea infractiunii de luare de mita in forma continuata. Procurorii au retinut ca Dragancea a primit de la un denuntator 10.000 de euro pentru a-l ajuta sa obtina mai repede autorizarea platii celei de-a doua transe de subventii pentru suprafetele de teren agricol cultivate. In plus, denuntatorul a mai reclamat ca directorul APIA Dolj i-a mai cerut bani cu ocazia unei excursii in SUA la un targ agricol.

"Am spus ca vreau 25.000 de euro"

Ieri, Tribunalul Dolj a judecat primul termen al dosarului in care directorul Dragancea este acuzat de luare de mita, ocazie cu care a fost inceputa cercetarea judecatoreasca. Inculpatul, care nu a vrut sa dea nici un fel de declaratii in fata procurorilor, a acceptat dupa ce s-a sfatuit cu cei doi avocati sa spuna in fata judecatorilor cum a ajuns sa ia 10.000 de euro de la fratii Leonard si Catalin Gagiu, administratorii SC Agroanpocultura SRL.
Intrebat daca isi recunoaste faptele asa cum au fost descrise de anchetatori in rechizitoriu, inculpatul a negat. A inceput prin a povesti cum a ajuns sa-i cunoasca pe fratii Gagiu. Pe unul dintre ei l-a cunoscut in ianuarie 2011, la un targ agricol din SUA, iar pe celalalt mai inainte, cand a venit la APIA Dolj sa se intereseze cand va primi subventiile. Dragancea nu a putut spune insa cand s-a intamplat acest lucru, in decembrie 2010 sau la inceputul lunii ianuarie. Ulterior, Dragancea s-a intalnit cu fratii Gagiu in SUA, la acel targ agricol, unde, la un sprit, au inceput sa vorbeasca de mita. "La o carciuma, fata de mai multi fermieri, mi-am asumat meritul pentru plata subventiilor in Dolj. M-am laudat in fata lor. Atunci, unul dintre fratii Gagiu a spus ca imi da 15.000 de euro daca va primi mai repede subventia. Eu am spus ca vreau 25.000 de euro, pentru ca primisera deja o parte din bani", a declarat Dragancea in fata instantei. Cand grefiera a consemnat ca inculpatul a "pretins" 25.000 de euro de la denuntator, unul dintre avocatii inculpatului a solicitat inlocuirea cuvantului cu a "dorit" 25.000 de euro.
Fratii Gagiu au acceptat, insa cu conditia sa primeasca restul subventiilor. Dragancea a tinut sa sublinieze ca discutia cu fratii Gagiu a fost "lipsita de discretie si seriozitate", mai ales ca de fata erau mai multe persoane, si nu stie daca au auzit ce a vorbit. Dupa aceasta discutie, cand erau inca in SUA, fratii Gagiu au aflat ca intre timp primisera si restul subventiei si l-au anuntat pe Dragancea ca nu ii mai dau nici un ban din cei 25.000 de euro.

10.000 de euro mita

In continuare, Sergiu Dragancea a sustinut ca nu a mai vorbit cu fratii Gagiu pana in august, cand unul dintre ei l-a sunat si i-a propus sa se intalneasca. Directorul APIA Dolj a explicat ca nu poate atunci, pentru ca era plecat din tara, si s-au inteles sa se auda la telefon cand se intoarce. L-a sunat pe Leonard Gagiu pe 4 septembrie si au stabilit o intalnire pentru a doua zi, la o terasa de pe Calea Bucuresti din Craiova. Acolo, Gagiu a spus ca vrea sa se tina de cuvant si sa ii dea o parte din cei 25.000 de euro pentru care batusera palma in SUA si au stabilit ca se vor intalni cateva zile mai tarziu. Dragancea a tinut sa sublinieze ca nu a fost vorba niciodata de suma de 25.000 de dolari, asa cum au consemnat procurorii in rechizitoriu, ci numai de euro. Pe 9 septembrie, directorul Dragancea a fost sunat, asa cum fusese intelegerea, si a stabilit cu Leonard Gagiu sa se intalneasca la restaurantul "Casa cu Tei", care este in apropierea sediului APIA Dolj. Dupa ce a primt cei 10.000 de euro, Dragancea a purtat numai discutii "generale" cu denuntatorul, discutii provocate de Gagiu, care "stia ca are scule de ascultare". Desi atat judecatorul, cat si procurorul prezent in sala de judecata au insistat cu intrebarile, Dragancea nu a reusit sa explice de ce a tinut Gagiu sa ii dea cei 25.000 de euro, desi in ianuarie, in SUA, a sustinut ca nu ii mai da nici un ban. In plus, Gagiu primise integral subventia pe anul 2010, motiv pentru care nu se mai justifica "spaga". Pe de alta parte, Dragancea a precizat ca nu contesta transcrierea discutiei purtate cu denuntatorul, discutie care a fost inregistrata de procurori si din care se intelege ca banii primiti erau pentru plati ulterioare.

Gagiu: Deci, sunt zece miute, tati, da?
Dragancea: OK!
G.: Te rog eu frumos, ajuta-ma!
D.: Ma, daca ti-am promis…!
G.: Asa. Ai zis ca poti sa faci plata integrala in decembrie.
D.: In decembrie, da!
G.: Deci si ajutorul de stat ce vine, nu?
D.: Tot! Aia o suta saptezeci si cinci.
G.: Si aia cu bifatu’?
D.: Cu bifatu’ numa’ la anu’.
G.: A?
D.: Numa’ la anu’. Acum nu putem face nimic.
G.: Si cat pierd acum?
D.: Nouazeci… Ai vreo comuna cu zona defavorizata?
G.: Nu…
D.: Alea pe care ai tu? Sau nu stii?
G.: Nu stiu. Ce trebuia bifat?
D.: Doua chestii. Deci, daca ai vreo comuna, pierzi o suta cincizeci de euro la hectar. Daca n-ai nici una, pierzi numai optzeci. Ori douazeci la suta din suprafata.
G.: Am inteles! Vezi ca eu am… Deci, am in lucru… Si ce vreau sa… Eu lucrez trei mii doua sute de hectare. Ai vazut ca, de frica ta, n-am pus decat doua mii sase sute, nici doua mii sase sute. Vreau, adica, vreau sa le punctez…
D.: Sase… sase sute ori o suta saptezeci…
G.: Sase sute de hectare ori o suta saptezeci, gandeste-te cata pierdere am!
D.: Pai, da’ nu stiu de ce dracu’ nu vorbesti tu si…

"Regret ca am primit banii"

Sergiu Dragancea a precizat in fata instantei ca din functia pe care o ocupa nu putea face nimic pentru a inlesni obtinerea subventiilor, sumele de bani fiind repartizate de la Bucuresti, unde se stabileau si suprafetele de teren care trebuia verificate. "Regret ca am primit banii de la fratii Gagiu, mintindu-i ca pot face ceva, ca ii pot ajuta. Nu fac de obicei asa ceva. Totul a inceput in SUA, la un sprit", a spus Sergiu Dragancea.
In incheiere, cei doi avocati ai inculpatului au depus o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a clientului lor, precizand ca acesta nu mai reprezinta un pericol public, nu poate influenta cursul anchetei si este putin probabil sa comita alte infractiuni, mai ales ca a fost suspendat din functia de director al APIA Dolj. Instanta a precizat ca se va pronunta in legatura cu aceasta cerere si a fixat urmatorul termen pentru 16 noiembrie.