Fondul Mondial pentru Natura (WWF) - Programul Dunare-Carpati Romania va trimite sefului statului si premierului o scrisoare deschisa, in numele a peste 11.000 de persoane, prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la ilegalitatile care afecteaza patrimoniul natural al tarii.
Petitia electronica a fost semnata de 11.447 de persoane in cadrul unei campanii nationale initiate de WWF in octombrie anul trecut, care are ca obiectiv sensibilizarea populatiei si aducerea in atentia opiniei publice a principalelor probleme cu care se confrunta ariile naturale protejate din Romania.
"Conform unui studiu realizat de WWF, constructiile ilegale, taierile haotice si braconajul sunt principalele amenintari care afecteaza ariile protejate din Romania. Prin intermediul campaniei, ne-am propus sa (re)punem pe agenda publica aceste aspecte si sa 'testam' interesul oamenilor cu privire la ele. Cele peste 11.000 de persoane care
au semnat petitia electronica si voluntarii care ne-au scris, ne-au trimis fotografii si ne-au sunat pentru a ne semnala diverse cazuri sunt o dovada a faptului ca protectia mediului nu este o problema de rang inferior, asa cum reiese din agenda publica a Romaniei din ultimii ani", a mentionat Dana Caratas, coordonator de comunicare WWF.
Listele cu semnatarii petitiei vor fi inmanate reprezentantilor Comisiei Europene, in cadrul unei dezbateri care va avea loc, marti, la Parlamentul European de la Bruxelles. Dezbaterea este organizata de WWF Programul Dunare-Carpati, cu prilejul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Discutiile se vor axa pe capitalul natural extraordinar pe care cele doua tari il aduc UE, dar si pe actiunile si proiectele de dezvoltare care ameninta sa afecteze iremediabil acest tezaur natural.
"Nu ne-am limitat insa doar la a atrage atentia asupra unor probleme. WWF a acordat sprijin si s-a implicat in procese intentate unor institutii, autoritati locale sau firme ale caror actiuni au distrus habitate naturale din parcuri si rezervatii, cum ar fi constructia ilegala din Parcul National Ceahlau, captarea pentru ape minerale din rezervatia naturala Cheile Sugaului-Munticelu sau constructia de la Taul Stiol din Parcul National Muntii Rodnei. Astfel, un alt obiectiv important al campaniei este de a determina autoritatile competente sa ia masurile necesare pentru pedepsirea vinovatilor
si pentru refacerea mediului inconjurator", a precizat Luminita Tanasie, coordonator program WWF.
Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala non-profit care deruleaza proiecte de conservare a naturii, in peste o suta de tari.