Sorin Rosca Stanescu (foto) publica pe www.sroscas.ro articolul "Motiunea de cenzura - un esec programat", pe care il puteti citi in continuare.
Motiunea de cenzura va esua! PSD plus-minus PC si PNL au functionat ca o echipa de fotbal care, la un moment dat, s-a zapacit si i-a confundat pe adversari cu partenerii. Astfel incat PD-L, in loc sa fie pus la zid si supus presiunii unui gol decisiv, s-a trezit pe neasteptate, gratie prostiei adversarilor, in posesia mingii. Ceea ce inseamna ca motiunea de cenzura va esua.
Opozitia pierde un moment extrem de important de oportunitate. Se va reintalni cu sansa pe care a avut-o in urma cu cateva saptamani, dar nu se poate sti cand se va intampla asta. Pana atunci, tandemul Basescu - Boc ramane la putere.
In momentul in care presa a descoperit si a documentat furtul de mari proportii care a avut loc in Parlament si care a fost capturat de toate camerele de luat vederi, in sistemul de aparare al puterii a fost creata o uriasa bresa. Odata documentat si demonstrat acest furt, in conditiile in care Legea pensiilor sensibiliza practic toate categoriile de populatie, PSD, PC si PNL aveau sansa de a zdrobi tandemul Basescu - Boc. In paranteza fie spus, ramane de neinteles - si nici nu s-a facut o analiza serioasa in acest sens - de ce scandalul real a fost declansat nu de opozitie ci de presa. Este opozitia impotenta la capitolul reactie rapida? Nu mai are ea minimum de credibilitate pentru a devoala un urias furt si pentru a declansa reactia societatii civile? Dar sa punem punct acestei paranteze, cel putin pentru moment.
In momentul in care furtul din Parlament a devenit evident, opozitia trebuia sa se mobilizeze total. Cum? Trebuia sa faca imediat recurs la cetateni. In ce mod? PSD, PC si PNL trebuiau sa ceara, in primul rand, membrilor de partid, in al doilea rand, simpatizantilor partidului si, in al treilea rand, celorlalti cetateni afectati de Legea pensiilor si de reaua politica guvernamentala, in acest domeniu, sa iasa in strada. Unde in strada? Pretutindeni. Nu doar in Bucuresti, unde este greu si costisitor de ajuns. Trebuia organizata imediat pichetarea tuturor sediilor PD-L din Romania. Pichetarea tuturor birourilor din colegii ale parlamentarilor PD-L si UDMR. Pichetarea domiciliilor acestora. Aceasta operatiune trebuia initiata de catre partide impreuna sau nu cu sindicatele. Sindicatele, la randul lor, trebuiau sa initieze asemenea operatiuni de masa care sa puna presiune de jos in sus asupra Guvernului si Presedintiei. Abia dupa consumarea acestei etape, cu intregul dispozitiv "incalzit", opozitia si sindicatele ar fi trebuit sa ia cu asalt, in sens democratic si nu in sens anarhic, Guvernul si Presedintia.
Pe acest fond, in cateva saptamani, exact cate au fost irosite pana in prezent, trebuia introdusa motiunea de cenzura, dar si actionat simultan in sensul suspendarii din functie a Presedintelui Traian Basescu. Dubla operatiune ar fi fost incununata cu succes. Exercitandu-se o presiune om la om, nominala, in ceea ce-i priveste pe parlamentarii puterii, multi dintre ei ar fi inteles ca nu mai pot continua aceasta aventura indreptata impotriva propriei populatii. Si ar fi cedat. Rezultatul ar fi fost ca motiunea de cenzura si supendarea ar fi reusit.
Acum nu putem consemna decat faptul ca opozitia si-a consumat in gol toate cartusele. Initiativa se afla, din nou, in tabara puterii. Esecul demersului legat de motiunea de cenzura e aproape sigur.'