Asteptata cu mult interes de opinia publica, lansarea candidaturii lui Sorin Oprescu la Presedintie si modul cum a alergat pana acum i-au dezamagit pe unii dintre ferventii sai sustinatori.
Analistii au remarcat ca revolutia a murit inainte sa se nasca, doctorul nereusind sa se transforme intr-un Che Guevara mioritic.
Temuta retorica a primarului Capitalei nu si-a gasit nici verbul si nici mesajul potrivit, astfel incat foarte multa lume este sceptica daca Sorin Oprescu ar putea fi, cu adevarat, un "challenger" pentru Traian Basescu.
Pentru ca asa cum se prezinta lucrurile in prezent, nimic nu-l recomanda pe Sorin Oprescu nu numai pentru castigarea Presedintiei, dar si pentru intrarea in turul doi, situatie confirmata de sondajele de opinie.
Aceasta nu este o opinie arbitrara, ci o situatie de fapt care are cauze cat se poate de obiective. Sorin Oprescu are trei mari probleme de comunicare care, pe masura ce cursa electorala inainteaza, sunt din ce in ce mai greu de ascuns. Si care lucreaza impotriva primarului Capitalei.
1) Prima, si cea mai stringenta, este identificarea mesajului de campanie potrivit. Atacul violent la adresa sistemului politic este amendabil de chiar trecutul nu foarte indepartat al primarului Bucurestiului. Crescut pana nu foarte demult sub aripa lui Ion Iliescu, Sorin Oprescu nu este foarte credibil atunci cand ataca la pachet intreaga clasa politica. Din care a facut parte pana nu demult.
2) A doua problema este cea a identitatii politice. Imaginea de haiduc, explorata si stoarsa de Traian Basescu, nu i se prea potriveste lui Sorin Oprescu, desi foarte multa lume, din lipsa de viziune sau din rea credinta, i-a asociat aceasta identitate. Sorin Oprescu nu poate fi un revolutionar, un alt doctor Che Guevara, pentru ca niciodata, nu si-a tradat originile. Spre deosebire de Traian Basescu, care i-a tradat pe marinari, lasandu-i fara flota, Oprescu nu s-a desprins de lumea celor in halat alb, a medicilor si asistentelor, din care a facut parte inainte si dupa 1989.
3) A treia mare problema este cea a echipei care sta in spatele lui Sorin Oprescu. Cu personaje rupte de la PSD, precum Octav Cozmanca, Alin Teodorescu, Pavel Abraham sau Anca Alexandrescu sau cei de culoare rosie din linia a doua in judete, este greu sa convingi ca reprezinti schimbarea. Acest aspect a fost omis intr-o prima etapa de catre mass-media, in prim-plan fiind adusa dezbaterea privind candidatura lui Sorin Oprescu, apoi, dupa lansarea doctorului presa a repus in discutie si acest aspect, e drept destul de timid.
Toate vulnerabilitatile de mai sus sugereaza faptul ca Sorin Oprescu este, mai curand, un pion, o piesa pe tabla de sah si nu unul dintre jucatorii importanti in competitia electorala.
Pentru cine "joaca" Sorin Oprescu este aparent un mister. Traian Basescu crede ca ar avea de castigat din acest joc al doctorului. Nu-l costa nimic sa creada. Crin Antonescu spera si el ca Oprescu se va tine de cuvant. Geoana nu spune nimic despre doctor.
Pana la urma, doctorul nu e chiar un balon de sapun. Electoratul sau se va duce acolo de unde doctorul a sperat sa-l rupa: la invingator.