Adevarul: USL a crescut cu 10% in primele zile la guvernare

USL a crescut la 59,4% in mai, fata de 48,7% in aprilie, potrivit unui sondaj IMAS, comandat de "Adevarul".
Alianta dintre PSD si PNL este beneficiara unui val de popularitate dupa ce a reusit sa preia puterea executiva: 59,4% din romani spun ca ar vota USL, potrivit unui sondaj realizat de IMAS in luna mai.
Cu o luna in urma, cand USL se afla in opozitie, intentia de vot pentru aceasta alianta era de 48,7%. Cresterea de popularitate a unui partid dupa preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, in ultimii 20 de ani, odata cu instalarea fiecarui Guvern.
Exceptie a facut PDL, care nu a beneficiat in niciun fel de instalarea lui Mihai Razvan Ungureanu la Palatul Victoria. Chiar daca premierul avea o cota de incredere de 27%, PDL a ramas la 18% in conditiile in care populatia nu a perceput aceasta miscare ca pe o schimbare reala.
Scorul fara precedent al USL este explicat si de faptul ca sondajul a fost efectuat in perioada 9-15 mai, in prima saptamana a noii guvernari.
In acel moment, Guvernul Ponta abia se instalase la Palatul Victoria si trecuse doar prin doua scandaluri: cel legat de incompatibilitatea lui Victor Alistar si cel legat de plagiatul Corinei Dumitrescu.

Pe de alta parte, inca din primele zile, premierul Victor Ponta a anuntat "reintregirea salariilor". Chiar daca masura fusese propusa de presedintele Traian Basescu, iar premierul Ungureanu se declarase de acord, noul prim-ministru a fost cel care a luat decizia efectiva.

PDL a scazut cu 3 procente

De cealalta parte a baricadei, intrarea in opozitie a afectat negativ procentele PDL. Democrat-liberalii ar fi votati de 14,5% din cei intervievati, fata de 18% luna trecuta. Fenomenul scaderii intentiei de vot dupa pierderea puterii nu este nici el nou.
In cazul PDL, insa, el este legat si de faptul ca purtatorii de mesaje ai partidului sunt, in majoritatea cazurilor, lideri cu imaginea uzata precum Emil Boc, Elena Udrea sau Roberta Anastase. De altfel, doar presedintele Senatului, Vasile Blaga, a fost ocolit de valul de antipatie fata de liderii PDL.
Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PPDD) este, de asemenea, in scadere de viteza. PPDD ar fi votat de 12,8% din cei intervievati, fata de 18,7% in luna aprilie. Potrivit sondajului, pragul electoral ar mai fi depasit de UDMR, formatiune cotata cu 5,5% din optiunile de vot.

Datele sondajului

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda ziarului "Adevarul" in perioada 9-15 mai 2012, pe un esantion reprezentativ din punct de vedere sociologic de 1.038 de persoane. Barometrul are o marja de eroare de plus/minus 3%.