Traian Basescu ar putea castiga alegerile prezidentiale, indiferent care ar fi contracandidatul sau din turul doi. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat zilele trecute de CCSB. Cu conditia, evident, ca Traian Basescu sa candideze.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, Traian Basescu ar fi votat de 37% dintre romani, fiind urmat de Mircea Geoana cu 24,2% si Crin Antonescu, ce ar aduna voturile a 20,7% dintre alegatori. Corneliu Vadim Tudor ar aduna voturile a 8,6% dintre romani, in timp ce principele Radu Duda ar ajunge la 6,4 procente.
Daca in Romania ar exista un vot obligatoriu, Traian Basescu ar creste la 38,1 procente, Mircea Geoana la 24,7%, iar Crin Antonescu ar cobori la 19,2%. De altfel, 52% dintre romani declara ca sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, in timp ce 43 % dintre cei chestionati resping aceasta varianta. 5% dintre romani nu au dorit sa se pronunte.
In eventualitatea in care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se va inscrie in cursa electorala, Traian Basescu ar obtine 34,3% din voturile alegatorilor, fiind urmat de Mircea Geoana, cu 22,1%, Crin Antonescu (18,2%), Sorin Oprescu (doar 9%), CV.Tudor (8,1%) si principele Radu (5,3%).
Sondajul CCSB mai arata ca, in turul doi al alegerilor, Traian Basescu ar obtine 53 de procente, in cazul in care il va avea drept contracandidat pe Mircea Geoana (47%). Presedintele ar obtine acelasi scor si in cazul in care l-ar avea contracandidat pe Sorin Oprescu. In schimb, Basescu ar aduna voturile a 55% dintre alegatori, daca il va avea de infruntat pe Crin Antonescu in turul doi (45%).
Pe de alta parte, la capitolul incredere, Sorin Oprescu detine 48 de procente, fiind urmat de presedintele Traian Basescu, ce detine 37 procente, Crin Antonescu (35%), Theodor Stolojan (34%), Mircea Geoana (32%) si Emil Boc (30 procente).
Sondajul CCSB a fost realizat in perioada 23-27 iulie 2009. Volumul esantionului a fost de 1.009 persoane, iar eroarea tolerata este de 3,1%.
Clientul care a facut comanda sondajului CCSB este candidatul independent la presedintia Romaniei Nati Meir, un nume controversat in politica romaneasca. Este un om de afaceri de origine israeliana, iar din anul 2000 a primit cetatenia romana. A fost membru al Partidului Romania Mare pe care l-a reprezentat ca deputat si pentru perioade scurte al Partidului Democrat si al Partidului Popular al Protectiei Sociale. Actualmente este candidat independent la presedintia Romaniei, avand-o drept consiliera pe Monica Columbeanu. In Romania, a fost trimis in judecata, fiind acuzat de procurori de nereguli financiare in afacerile pe care le deruleaza. Nati Meir declara ca are o avere de 86 milioane de dolari, in doua conturi: unul la banca americana Merrill Lynch (46 milioane dolari) si celalat la banca elvetiana Credit Suisse (40 milioane dolari).