Potrivit unui sondaj realizat de GSS 2000, la comanda PNL, romanii sunt convinsi ca Traian Basescu este un lider politic puternic, avand cel mai bun scor dintre liderii politici.
Intrebati daca Traian Basescu este un lider politic puternic, romanii au raspuns afirmativ in proportie de 52,7%, iar 41% au spus ca este slab.
Prin comparatie, doar 46% dintre romani au spus despre Crin Antonescu, liderul liberalilor, ca ar avea acest atribut, iar despre Victor Ponta doar 44,3% dintre cei chestionati cred ca este puternic.
Opinia despre Emil Boc pare insa clara: 82,6% dintre respondenti au spus ca este un lider slab.
In plus, Traian Basescu si Emil Boc sunt catalogati drept lideri politici care nu isi respecta promisiunile. 82,7% dintre respondenti au spus acest lucru despre Traian Basescu, iar 85,4% au declarat acelasi lucru despre Emil Boc.
Peste 80% dintre romani cred ca Romania merge intr-o directie gresita, iar peste 60% sunt de parere ca Guvernul Boc este responsabil pentru aceasta situatie.
36,2% dintre romani sunt de parere ca Traian Basescu este vinovat pentru faptul ca tara merge intr-o directie gresita, iar 31,5% dau vina pe intreaga clasa politica, arata sondajul realizat de Grupul de Studii Sociale 2000, la comanda Partidului National Liberal.
Intrebati care este situatia financiara a familiei, comparativ cu anul trecut, majoritatea romanilor (68,8%) au raspuns ca au o situatie financiara mai proasta.
In ceea ce priveste viitorul, romanii nu sunt deloc optimisti: 65,3% cred ca anul viitor, situatia financiara va fi mai proasta decat anul acesta.
Dintre liderii politici, romanii au cea mai buna parere despre Victor Ponta, despre care 41% dintre romani au spus ca au o parere favorabila. Pe locul doi se claseaza Crin Antonescu, cu 39,5%, iar pe locul trei Mircea Geoana, cu 31,2%.
Opinia romanilor fata de partidele politice este in genere una nefavorabila, cel mai blamat fiind Partidul Democrat Liberal (75,6% dintre romani au o opinie defavorabila PD-L). 51% dintre romani spun ca au o parere nefavorabila PSD, iar 49,5% nefavorabila PNL.
PD-L este asociat, conform sondajului, cu hotia, minciuna, coruptia, dar si cu masurile nepopulare de a scadea pensiile si salariile. In plus, o mare parte dintre respondenti au declarat ca primul lucru la care se gandesc atunci cand vine vorba despre Traian Basescu, presedintele tarii, este "un lider mincinos", "un lider corupt" sau "dictatura".