Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a elaborat un proiect de hotarare ce vizeaza remunerarea medicilor in functie de numarul si complexitatea cazurilor tratate. Asa cum se stie, noul proiect de act normativ prevede ca salariile de baza individuale ale medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi sa fie majorate sau diminuate in functie de realizarea indicatorilor specifici de performanta ai managementului sectiei, compartimentului, laboratorului ori serviciului medical, cu incadrarea in bugetul de venituri si cheltuieli repartizat.

Majorarea salariilor de baza individuale ale medicilor se va face proportional, in functie de gradul de realizare a criteriilor, respectiv cu 50% pentru un procent de realizare a criteriilor de 100% si cu 25% pentru un procent de realizare a criteriilor de 90%.

Daca rezultatul evaluarii se situeaza sub aceste limite, diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor va fi cu de cel mult 50%, dar fara ca acestea sa fie mai mici decat salariile de baza minime pe functii si grade profesionale.

Posibile solutii

Mihai Bucatanschi, membru PNL si purtator de cuvant al Spitalului de Urgenta "Sf. Andrei" din Galati, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest proiect ofera posibilitatea aparitiei unui sistem concurential atat intre medici cat si intre clinici sau sectii, in asa fel incat sa-si atraga cat mai multi clienti.

"Eu vreau sa va spun ca este pentru prima data cand se discuta despre asta in mediul sanitar. Sunt medic, sunt prins in sistem si observ ca lucrurile incep sa se miste", a declarat Mihai Bucatanschi. Acesta a vorbit si despre cateva solutii prin care proiectul sa poata fie aplicat. Astfel, acesta a declarat ca, pentru a indeplini o astfel de abordare de salarizare a sistemului sanitar, este necesara aparitia unor serii de legi care sa poata diferentia salariile personalului sanitar. De asemenea, este nevoie si de definitivarea fisei postului.

Mai mult, spitalele trebuie sa fie evaluate si acreditate. Mihai Bucatanschi a oferit si un exemplu si a declarat ca trebuie apreciat in ce masura un spital este capabil sa faca un transplant de ficat. Ca si in cazul spitalelor, si medicii au nevoie de acreditare. In plus, aplicarea legii bolnavului sa se faca cu foarte multa strictete.