Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics.ro un text intitulat "Se apropie deznodamantul in PSD: adio reforma, pupat Piata Independentii", pe care il puteti citi in continuare.
'Atunci cand, intr-un partid politic, un discurs critic - si inca unul provenind din interior si nu de la adversari - vechi de 5 ani se dovedeste mai actual ca oricand, inseamna ca exista o problema maxima.
Mai e putina vreme pana la congresul PSD din februarie si lucrurile par sa se indrepte spre o derulare si un deznodamant identice cu cele de la congresul din aprilie 2005. Partidul e impartit in tabere care s-ar sfasia reciproc, toata lumea face apel la promovarea ideilor de reforma si a principiilor morale, dar nimeni nu ofera niciuna concreta, iar jocurile de culise si aranjamentele sunt in toi. Asta, ca sa nu mai vorbim de solutia-minune pusa pe tapet de catre Hrebenciuc, la Antena 3, respectiv un pupat Piata Independentii care sa duca la o conducere colectiva Geoana-Diaconescu-Nastase. Pentru a intelege cat de aproape este PSD de repetarea totala a scenariului de la congresul din 2005, va supunem atentiei cateva extrase din discursul rostit atunci de Ion Iliescu, la Consiliul National care a avut loc nu mult dupa congres. Citindu-le cu atentie, dar si cu stupefactie, constati ca sunt toate sansele ca, in curand, Iliescu sa rosteasca exact acelasi discurs, dupa acelasi tip de rezultat. Iar PSD sa ramana la fel de incremenit in proiect precum a facut-o acum 5 ani.

Avertismentele si criticile lui Iliescu dupa congresul din 2005

- "Exista un numar de cauze care pot fi considerate drept principala sursa a esecului in alegeri: slabirea muncii de partid, birocratizarea structurilor sale, slaba comunicare intre structurile centrale si locale, pierderea identitatii proprii de PSD, clientelismul ca politica in promovarea liderilor in partid, dar si a responsabililor in administratie, comportamentul arogant al unor lideri si mai ales faptele care au permis etichetarea partidului drept unul al coruptilor, parvenitilor si imbogatitilor".
- "Avem in partid membri si lideri vulnerabili, perceputi negativ de opinia publica. Acestia trebuie sa se retraga fie de buna voie, fie la cererea factorilor de decizie din partid din prim planul activitatii politice, iar la nevoie sa fie inlaturati din partid".
- "Și-au dat mana, cred eu, intr-o veritabila conjuratie, oameni care nici macar nu nutresc respect reciproc, poate chiar din contra, i-a unit insa interesul comun de a-si asigura pozitii de control in conducerea partidului. Oricum, in ziua congresului aceste aranjamente nu mai erau un secret pentru nimeni, toti participantii fiind martori ai agitatiei permanente si ai actiunilor frenetice ale protagonistilor acestor tranzactii, care au aruncat in derizoriu eforturile celor care chiar doreau innoirea partidului, adaptarea mesajului si a actiunilor sale politice la noul sau statut de partid aflat in opozitie".
- "Eu consider ca, prin aceste manevre de culise, prin manipularea voturilor in Congres, s-a viciat grav climatul dezbaterii subiectelor esentiale pentru viitorul partidului, s-au incalcat principii elementare ale democratiei interne de partid, desi unii le considera tocmai expresia democratiei".
- "Sunt obligat sa pun si o alta intrebare: care a fost efectul acestor angajamente oculte asupra delegatilor la Congres, dar, mai ales, care a fost lectia politica pe care au primit-o tinerii membri ai partidului prezenti in sala? Asa se face politica in mod responsabil? Asa vor lupta ei pentru valori si principii? Asa isi vor sustine ideile si proiectele politice? Asa functioneaza mecanismele de promovare in PSD?".
- "Aceste practici si mentalitati sunt, cred, rezultatul politicii clientelare promovate de-a lungul anilor in partid, pentru care ar trebui sa-si asume raspunderea cei care s-au aflat in fruntea partidului".
- "Eu nu doar am sperat, am crezut ca se poate face aceasta schimbare in PSD. Se pare ca m-am inselat, ca in locul reformarii, modernizarii si insanatosirii partidului, avem parte de consolidarea unor practici daunatoare".
- "De ce s-ar identifica simplii membri ai partidului cu lideri care, in ultima instanta, ii dispretuiesc, ii privesc de la inaltimea averilor stranse pe cai obscure intr-o tara in care saracia a devenit endemica? Ce au in comun acesti lideri cu valorile si principiile social-democratiei? Nu cumva unii lideri cu mentalitati si comportamente aristocratice au fost cei care au indepartat electoratul de PSD?"
- "Un partid aflat in opozitie nu exercita putere, ci lupta pentru a recastiga increderea oamenilor, lucru care presupune o munca plina de abnegatie si de renuntari. In aceasta perioada, principala sa forta o constituie autoritatea morala a partidului, ca structura institutionala, dar, mai ales, a membrilor si liderilor sai, purtatorilor sai de drapel si de cuvant".
- "Este la fel de posibil ca votul din Congres sa reprezinte o situatie deformata a realitatii din partid, fiind doar reflectarea aranjamentelor si rezultatul tranzactiilor de care vorbeam, ca si al unor nereguli din timpul votului care, de altfel, au si provocat o situatie tensionata, conflictuala chiar, in zona cabinelor de vot. in aceasta situatie, cu atit mai mult, locul meu nu mai poate fi alaturi de oameni care s-au pretat la astfel de acte necinstite si de jocuri de culise".
- "Sunt obligat sa-mi reconsider relatiile cu conducerea actuala a partidului. In orice caz, este fara obiect discutia despre functii care sa-mi fie oferite. Nu am cerut si nu ma intereseaza asa ceva. Ramane sa meditez in continuare asupra oportunitatii mentinerii calitatii de membru de partid, desi, va dati seama, sunt legat trup si suflet prin tot ce am facut si am gandit in acesti ani".
- "Va doresc sa aveti maturitatea si intelepciunea de a trage concluziile cuvenite si de a adopta cele mai potrivite masuri pentru a evita derapajele de la orientarea social-democrata autentica si pentru a asigura redresarea necesara a PSD in urmatorii doi ani". '