Primaria Craiova vrea sa instaleze in oras 55 de monitoare, in valoare de circa 1,5 milioane de euro, prin care sa transmita cetatenilor mesaje si informatii
Municipalitatea craioveana vrea sa-si faca propria televiziune prin cablu. E vorba, insa, de una aparte, prin care, dintr-un studio aflat la primarie, sa se transmita craiovenilor, prin intermediul a 55 de monitoare stradale, atat informatii cu caracter public, cat si mesaje din partea administratiei locale.
Ideea unei asemenea retele de monitoare stradale dateaza inca din 2009, cand Primaria Craiova a comandat un studiu de fezabilitate in acest sens firmei SC Ramb Sistem SRL. Potrivit acestui studiu de fezabilitate - aprobat de Consiliul Local Municipal in aprilie 2010 - era vorba de o "retea de monitoare urbane administrabile centralizat", care "sa corespunda conceptului de televiziune stradala".
"Proiectul ar avea rezultate imediate, cum ar fi: accesul publicului larg la informații cu caracter general, accesul la informații de ultima ora, transmiterea catre populație a diverselor acțiuni de promovare-informare - date despre mediu, despre ocuparea forței de munca, avertizari meteo/de situații de urgența, cat si rezultate pe termen lung, cum sunt promovarea imaginii municipiului Craiova, crearea de oportunitati pentru investitori. In aceste condiții, realizarea acestei rețele de monitoare urbane este o necesitate", se arata in studiul de fezabilitate mentionat.
In acest sens, erau propuse 55 de locatii pentru aceste monitoare, in toate colturile orasului, "prin care cetațenii municipiului, si nu numai, sa aiba acces la informații cu caracter public, dar si prin care administrațiile sa transmita cetațenilor informații cu caracter public".
Valoarea totala a investitiei era de 6.331.733 de lei (inclusiv TVA), adica circa 1,5 milioane de euro, esalonati pe doi ani.
Cum pentru amplasamentele propuse municipalitatea nu putea sa-si dovedeasca dreptul de proprietate, proiectul nu a mai fost propus pentru finantare cu bani europeni, ci a fost trecut pe lista de rezerva. Acum, insa, propunerea a fost reluata, in ideea ca se va gasi finantare din banii care se economisesc de la licitatiile pentru marile proiecte de infrastructura derulate in Craiova prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbana. Tocmai de aceea, municipalitatea a alocat prin bugetul din acest an suma de 90.000 de lei in vederea intocmirii proiectului tehnic pentru o asemenea retea de monitoare.