La un an de cand sta departe de fotoliul de edil-sef al Craiovei din cauza acuzatiilor de coruptie pe care i le aduc procurorii DNA, Antonie Solomon explica intr-un interviu acordat GdS ce planuri de viitor are pentru primarie si marturiseste ca viata lui este monotona acum.

GdS: Ce mai face Antonie Solomon, omul si primarul?
Antonie Solomon: Primarul Solomon este in inactivitate, se intareste, acumuleaza energii. Omul Solomon cred ca a depasit momentul acela urat din viata lui, cand peste sase luni a stat arestat pentru o presupusa fapta de coruptie.
GdS: Cum arata acum 24 de ore din viata dumneavoastra?
A.S.: Dorm si mananc bine. Am ajuns la 104 kg si asta nu e bine pentru mine, desi analizele sunt perfecte. Ma trezesc un pic mai tarziu, pe la 6.30 - 7.00, ma uit la televizor, am devenit dependent de el, la 10.00 - 11.00, daca este mai cald, fac o plimbare in cele doua parcuri, "Romanescu" si Tineretului, dupa care trec pe la biroul meu din primarie, apoi acasa, apoi iar ies putin prin oras pentru ca nu-mi mai face asa placere. Daca am intalniri cu prietenii, le onorez, daca nu, ma duc acasa, ma uit iar la TV, deci monotonie. Si nu stiu cum sa o alung, eu, care eram o persoana atat de activa. Nu spun ca sunt un primar extraordinar pentru orasul asta, sunt atatia oameni, cu sutele, mai frumosi si mai destepti decat mine, dar am iubit enorm orasul. In politica am intrat cu o stare ca lumea, nu am fost persoana care sa se ridice prin partid sau sa se realizeze material venind intr-o institutie publica. Dar, ca si mesterul Manole, cred ca am ingropat mult suflet in realizarea acestei Craiove care se creiona ca una moderna, cu deschidere.
GdS: Si acum cum vi se pare?
A.S.: Acum nu stiu, e asa, ca sa fie, la capitolul etcetera.
GdS: Criza e de vina?
A.S.: Ei spun ca au avut mai multi bani decat in 2009. Nu stiu de ce, si la voi la ziar, cand scrii ceva, trebuie sa-ti placa in primul rand scrisul.
GdS: De ce nu va place sa va mai plimbati prin oras?
A.S.: Cand vad mizeria si... Nu e posibil sa fie date afara 300 de persoane, atentie, de la matura. Cand i-am intrebat, au spus ca nu au avut solutii. Un primar trebuie judecat dupa trei lucruri: salubrizare, ambient si siguranta pe strada. Dupa care, dezvoltarea depinde de banci, credite, fonduri europene.
GdS: Mai pastrati legatura cu Marinica Dinca? V-a cerut sfatul vreodata?
A.S.: Nu la modul de sfaturi, ca vad ca si-a intrat in rol, se plimba cu masina primarului, el e primar, nu viceprimar. Ce m-a scarbit e ca toate promovarile care s-au facut au venit numai din armata. E ceva de pomina lumii! La Compania de Apa, presedintele CA este unul Diaconu, directorul Buruiana e un baiat foarte bun, la RAT sunt Florescu si adjunctul, la piata e un alt militar. E o increngatura. Nu cred ca PDL trebuie sa se transforme in Romania Mare. Pacat de cei care au facut imagine partidului si lumea a crezut in ei. Parca nu ar mai exista tineret, oameni de valoare.
GdS: Este Flavius Sirop, actualul director-administrator de la Salubritate.
A.S.: Nu-l stiu pe baiatul asta, nu stiu de ce s-au grabit asa. Lumea vorbeste ca Salubritatea se va privatiza, dar eu niciodata nu as fi dat Serviciul de Salubritate din mana.

Cu ochii pe sondajele de opinie

GdS: Veti candida la primarie?
A.S.: Acum ma gandesc la situatia mea, pentru ca mi se pare totusi anticonstitutional sa iei unui om dreptul la munca, adica eu nu sunt numit intr-o functie, eu sunt ales de oameni, iar in Codul de Procedura Penala se spune clar ca aceste masuri complementare se pot lua impotriva unei persoane cand e condamnata sau si-a ispasit pedeapsa. Dupa aceea, si cu localitatea (interdictia de a parasi Craiova - n.r.) Adica daca presupusa fapta a fost savarsita la Craiova, de ce nu am voie sa ma plimb in tara? Doar nu pot sa dau autorizatii de construire la Bucuresti, Valcea sau Iasi. Eu cred ca se va rezolva. Dupa aceea ma gandesc si la perspectiva unui sondaj. Daca intr-un sondaj de opinie care se realizeaza zilele acestea nu voi avea minimum 70% inseamna ca Solomon nu mai este dorit de craioveni si incerc sa-mi vad de treaba mea. Poate ca societatea ma reda familiei, pentru ca eu nu am fost al familiei in aceasta perioada. Aici a fost marea mea greseala, ca atat de mult am pus orasul asta pe primul plan si primaria, iar familia mea nu a fost pe loc secundar, dar parca au fost momente cand mi-a lipsit si am lipsit. Nu-i de ajuns sa le asiguri nu stiu ce bunastare materiala. E vorba si de un sfat pe care sa-l dai copilului, sa stai si cu nevasta in brate atunci cand trebuie, dar asa... Am preluat un oras cazut, in care nu mai credea nimeni. Ieseai pe strada, era dezastru. Si am zis ca nu se poate, trebuie sa luam taurul de coarne.
GdS: Domnul Berceanu, cu care nu va iubiti prea tare, pe dumneavoastra v-a anuntat candidat oficial al PDL...
A.S.: Aici nu e vorba de iubire. Cred ca pe Berceanu l-am respectat. Am intrat in partid, am spus-o, din pricina lui Traian Basescu si pentru un verde-nrourat, melodia aceea care imi placea mult si o dansam pe la toate nuntile si botezurile. Dupa aceea, domnul Berceanu a facut bine ca a promovat tineret mult, dar dintre acesti tineri nu cred ca era bine sa se bazeze pe oportunisti. Si sunt foarte multi dintre aceia care isi doresc sa fie directori, ministri. Bai, dar stati putin, ce ati facut voi pentru partidul asta? Cand am intrat in partid i-am gasit cu patru consilieri, un senator si un deputat. Le-am spus criteriile de performanta, jumatate plus unu numarul de consilieri, primari, viceprimari si culmea ca pe municipiul Craiova am realizat un scor bun la alegerile generale, adica patru parlamentari din sase. Eu cred ca nu e de ici-de colea. Iar Traian Basescu a avut in Craiova 66.000 de voturi, Mircea Geoana - 80.000. Daca mai aveam 7.000 de voturi, puteam sa-l batem pe Mircea Geoana. Si asta a fost durerea mare. Le-am explicat. Craiova a fost portocalie peste tot, drumul spre victorie, dar, la Constanta, Traian Basescu a castigat in fieful lui Mazare detasat.
GdS: Va da incredere faptul ca inca sunteti considerat principalul om al PDL la Primaria Craiova?
A.S.: Ma bucur chiar. Ei stiu bine ca sunt un tip greu de strunit. Am o gura spurcata, dar niciodata nu as trada, asa cum s-a spus. Au fost atatea scenarii despre ce s-a intamplat cu mine, ca imi venea sa ma inchin si ziceam: Doamne, ajuta-ma sa trec peste momentul asta!
GdS: Acum sunteti dat candidat din partea UNPR...
A.S.: Cine a spus asta?
GdS: Analistii din Craiova.
A.S.: (rade) Nu am fost invitat atunci cand a venit domnul ministru Oprea la sedinta de alegeri si a inceput sa se interpreteze. Eu stau la PDL, daca nu, ma retrag din politica. Nu pot sa ma duc de colo-colo. Am o varsta. Ce zice lumea de mine? Si asa eu am fost la PDSR si la PDL. Pe mine nu m-au suparat doctrinele partidelor, ci unii oameni care mi-au facut ce mi-au facut atunci cand am candidat. Au fost de o indolenta extraordinara cei care ar fi trebuit sa ma ajute. Si am pierdut la 900 de voturi sa nu ies primar din tur. Si a trebuit sa mergem in turul doi, cand s-au unit toti, dar am castigat la 3.000 de voturi diferenta. Bine si asta. Este o performanta, daca stau sa ma gandesc ca Vasile Bulucea a castigat cu 100 - 200 de voturi in turul doi.
GdS: Sunteti suparat pe cineva pentru ce s-a intamplat in ultima perioada?
A.S.: Nu, n-as putea. Nu am nici un fel de remuscare si nu port ranchiuna. Poate asa a vrut si Dumnezeu sa faca o protectie. Se puteau intampla lucruri si mai rele cu mine.
GdS: Ati mai spus asta, dar totusi cineva pare sa fi orchestrat...
A.S.: Daca a orchestrat, atunci a facut atat de bine ca nu o sa aflu nici peste 40 de ani. Cand o sa mor eu, poate.
GdS: Ma gandesc ca dumneavoastra credeti asta...
A.S.: Poate si eu imi merit soarta. Nici eu nu am fost un tip asa de corect si am dat din gura si am injurat in stanga si-n dreapta. Nu stiu si nici nu vreau sa stiu. Este imposibil sa stiu cine a putut sa-mi faca asa ceva. Nici nu ma mai intereseaza. Pot sa-i privesc in ochi pe toti, am uitat.
GdS: Procesul pe fond nu a inceput nici acum, dupa un an.
A.S.: Nu am dat nici prima declaratie. Astea sunt procedurile. Eu imi doresc sa dau declaratii. Nu-mi explic de ce se face asa. Domnule, este un dosar in care nu exista denuntator, martor sub acoperire sau martor care sa spuna ceva despre Solomon. Nu exista nimic practic. Mergem mai departe.
GdS: Cum vi se pare lupta politica la nivelul Craiovei?
A.S.: Parca un pic mai eleganta, cu exceptia unor persoane care nu au o strategie clara si au apucaturi si iesiri intempestive, ca la coride. Poate nu stiu eu, exista o fata invizibila, contacteaza presa, se uita ce sanse au. Nu vreau sa vorbesc de senatori si deputati, nici nu stiu ce fac pe acolo, dar pe plan local mi s-a parut elegant Mihai Fifor, adica inclusiv cum isi trateaza adversarii politici. Si Cristina Calangiu e o fata desteapta.
GdS: Candidatura dumneavoastra depinde de decizia judecatorilor...
A.S.: Judecatorii pot tine dosarul sapte ani. Probabil, voi mai candida inca o data la primarie si tot nu se va stabili ce s-a intamplat. Eu creasem o stare de spirit in institutie si in Craiova. Spuneam ca cine nu stie sa zambeasca nu are ce cauta in primarie. Domne, cand iti vin contribuabilii aia care se chinuiesc, pensionarii, somerii sa-ti plateasca tributul, nu-i umili si nu le vorbi nu stiu cum. Si lumea a inteles asta. Plus ca mai aveau niste sporuri, primeau tichete de masa. Acum nu mai au. Poate din cauza legislatiei, poate a lipsei de curaj.
GdS: Ce ati face daca v-ati intoarce saptamana viitoare in primarie?
A.S.: M-as apuca de ce inseamna obligatii ale primarului. As chema acest SRL acum, Salubritatea, toti directorii de regii, directorii mei din primarie si as face o strategie pe doua luni, sa scoatem Craiova din impas. Din cate stiu eu, au doar 80 de miliarde de lei vechi la asfaltari anul acesta. Eu lucrasem intr-un an de 1.200 - 1.300 de miliarde de lei vechi. Craiova, daca mai dura un an-doi, era pusa la punct la infrastructura rutiera. Daca fac cu taraita, nu se alege nimic. Sunt aceiasi bani cheltuiti. Este logic.
GdS: Incep lucrarile la pasajul suprateran...
A.S.: Eu nu vedeam acest pasaj asa. Il vedeam un monument de arta. Ar fi groaznic sa vezi un mastodont de piatra in mijlocul Craiovei. Il vedeam placat, luminat artistic, sa fie vis. Daca ma intorc, asa va fi. Cea mai mare greseala a vietii mele ca primar a fost ca nu am desfiintat tramvaiul de pe Calea Bucuresti. Trebuia sa-l fi trecut pe Rocada. Iar aici faceam numai sensuri giratorii. Daca tot facem centrul istoric, practic nu mai circuli. Ce castigam cu pasajul subteran daca aia vin si se blocheaza? Apoi, pasajul nu trece pe sub calea de tramvai. O sa vedeti ce va fi. Cand l-am intrebat, arhitectul mi-a spus ca ar fi fost nevoit ca pasajul sa iasa la Tarancuta. I-am zis: "Bai, trebuia sa iesi unde voiai, dar il faceai asa cum trebuie". Eu am aprobat gandirea. Iar cei care se lauda, e foarte bine, e munca lor. Eu nu am facut nimic in aceasta primarie, am stat si am aplaudat. Eu si cand am pus o floare s-a prins.

Fascinatia pentru Basescu

GdS: Au fost sesizari la instanta in care erati acuzat ca veniti in primarie... Va interzice instanta sa intrati in primarie?
A.S.: Nu, instanta spune sa nu particip la decizii. Sunt monitorizat tot timpul, sa nu intru in legatura cu martorii. Unde sa stau, pe strada? Am intrebat de zece ori.
GdS: Sunt oameni care inainte va sunau si acum nu o mai fac?
A.S.: Da, da, da.
GdS: Prieteni?
A.S.: Baiatului meu i s-au inchis telefoanele. S-a trezit in situatia ca tatal lui sa fie arestat, iar cu exceptia a doua-trei persoane... Si atunci am zis ca traim vremuri urate si ca nu meritam sa fiu tratat asa.
GdS: Varianta neoficiala este ca vi s-a tras de la contractele cu Delta ACM. Daca va intoarceti la primarie, veti avea mai multa grija la aceste licitatii?
A.S.: Dar nu pot sa ma implic. Pe cuvant de onoare! Jur! Sa spuna cineva din primarie daca am spus sa castige cineva anume...
GdS: Mai credeti in justitie?
A.S.: Cred in justitie. Usor, se va face dreptate in Romania.
GdS: De ce credeti ca procurorii nu au facut flagrant in cazul dumneavoastra?
A.S.: Puteau sa o faca, pentru ca patru ani m-au ascultat, nu sase luni.
GdS: Pe Traian Basescu il mai iubiti?
A.S.: O sa vi se para paradoxal, dar este persoana care m-a fascinat. Si cred ca acest om a dorit sa faca ceva in tara asta. Sa zica: "Ba, stop cu hotia!". Eu tin foarte mult la el. Dar de unul singur e greu.
GdS: De ce paradoxal?
A.S.: Pai or sa spuna toti ca, i-auzi ba, ca e cel mai... cum sa nu-l iubesti pe Traian Basescu?
GdS: Nu, lumea o sa spuna ca va dati bine pe langa el...
A.S.: Pai de ce? Nu Traian Basescu ma pune primar. Am avut o relatie extraordinara. Ca presedinte de tara, sa te bage in seama... sa te respecte. A venit de sapte - opt ori, a venit la mine acasa, am fost la o invitatie cu familia si chestia asta nu poate sa dispara niciodata. Si o sa va demonstrez in timp ca tot asa va fi.
GdS: Ce v-ar putea retine sa mai candidati?
A.S.: Nevasta-mea. Se roaga pe la biserica sa nu mai ies primar, sa plec din primarie. Si stiti ca rugaciunile femeilor sunt ascultate 80%.
GdS: Si cum o sa gasiti rezolvarea?
A.S.: Nu stiu... Asta e marea dilema. Mi-a spus clar sa nu mai auda de ea. In 2000, cand a auzit ca voi candida la primarie, nu a vorbit cu mine doua saptamani. Daca voi candida la primarie, o voi face numai din partea PDL.
GdS: Ati dori sa mai spuneti ceva ce nu v-am intrebat in acest interviu?
A.S.: As dori sa le transmit "La Multi Ani!" tuturor craiovencelor, sa aiba parte de o primavara frumoasa, cu zile senine, si sa se bucure din suflet, alaturi de cei dragi!