Ziaristii craioveni au fost trecuti, de ieri, pe lista neagra a primarului Antonie Solomon. Spumegand de furie ca acestia au scos la iveala in ultimele zile tot felul de nereguli, tolerate de el, Solomon a decis sa le restrictioneze accesul in Primaria Craiova. Edilul-sef i-a asmutit ieri pe politistii comunitari sa-i dea pe ziaristi afara din cladirea institutiei.
Suparat foc pe articolele aparute in presa care condamnau secretomania decretata de edilul-sef in privinta contractului semnat cu UTI International, Antonie Solomon a decis ca e timpul sa faca putina "ordine" in institutia pe care o conduce. Contrar asteptarilor, nu a fost vorba de concedierea unor functionari incapabili sau de interzicerea afacerilor necurate, pe banii contribuabililor. Fara sa se uite in propria ograda, Solomon a decis ca e timpul sa puna la punct... presa craioveana si sa le interzica ziaristilor sa se plimbe de "capul lor" prin primarie.
Edilul-sef a decis ca, incepand de ieri, ziaristilor sa le fie restrictionat accesul in cladire. In cazul in care vor dori cu orice pret sa-si informeze cititorii despre activitatea primariei, acestia vor fi escortati, pas cu pas, de cei doi politisti comunitari care supravegheaza primaria. Astfel, spera probabil primarul, orice incercare din partea ziaristilor de a scoate la iveala diverse contracte nelegale din banii publici ar fi ucisa din fasa.
Ziaristii, ghimpele din coasta
De dictatura din primarie aflasera ieri toti functionarii publici care se faceau nevazuti imediat ce intalneau vreun ziarist pe culoarele institutiei. De teama sa nu fie surprinsi in compania vreunui reprezentant al presei, oamenii fugeau mancand pamantul si se ascundeau prin birouri. De directiva venita de sus aflasera si cei doi viceprimari, Sorin Iordache si Gheorghe Nedelescu.
Inca de la primele ore ale diminetii, cand s-a incercat contactarea celor doi, purtatorul de cuvant al primariei a replicat "sunt plecati si nu se mai intorc astazi". In mod surprinzator, doar cateva minute mai tarziu, Sorin Iordache incerca sa paraseasca biroul, de unde teoretic lipsea.
Surprins in timp ce incerca sa se furiseze, viceprimarul a incercat sa se scuze, sustinand ca nu mai are voie sa vorbeasca cu presa. "Am primit ordin de la domnul primar sa nu mai comunic cu ziaristii, decat in scris. Nu stiu ce s-a intamplat, asta mi s-a spus", a replicat viceprimarul Sorin Iordache, care nu a dorit sa comenteze decizia luata de primar. Pe de alta parte, celalalt viceprimar, Gheorghe Nedelescu, nu a putut fi contactat nici la primarie si nici telefonic, pentru a-si spune punctul de vedere.
Haituiti de politistii lui Solomon, reprezentantii presei s-au postat timp de cateva minute in fata biroului primarului. Intrigat de prezenta acestora, tocmai cand el daduse ordine precise sa nu mai calce picior de ziarist in "primaria lui", Aurica a urlat la ziaristi, asa cum face de obicei cu subordonatii lui. "Ce cautati aici? Duceti-va la redactiile voastre! Ce, credeti ca mai stati voi cate cinci ore prin primarie sa faceti ce vreti? Avem oaspeti, nu mai stati aici... Nu va intereseaza pe voi cine vine. Plecati!", s-a rastit Solomon, de parca facea ordine la el acasa.
Consilierii, stupefiati de decizia lui Solomon
Intrigati de atitudinea primarului au fost si consilierii locali care nu isi puteau explica cum se poate intampla asa ceva in Primaria Craiova. Consilierul Emilian Stefarta s-a mirat de decizia luata ieri, sustinand ca Solomon nu are drept de viata si de moarte asupra primariei. "Nu ma asteptam! In felul asta probabil isi exprima transparenta. Ma opun total acestei idei. Sa terminam cu toate aceste secrete, ca nu avem nimic de ascuns. Sau poate avem..., dar eu nu stiu. Cum sa nu va lase sa va duceti unde vreti in primarie, cand vanzatorii de diverse chilipiruri intra ca la ei acasa. Probabil doar ziaristii incurca...", a declarat Stefarta.
Si consilierul Mihai Neagoe s-a aratat stupefiat de decizia lui Solomon. "Este o masura exagerata! Primaria nu este intr-adevar drum de promenada sa se plimbe cine vrea, insa cand vine vorba de presa este alta problema. In ceea ce priveste interdictia pusa viceprimarilor, Solomon nu poate sa faca asa ceva. Asta depinde de personalitatea fiecaruia, nu poate sa le impuna anumite lucruri", a spus Neagoe. Si consilierul local Bianca Predescu este de parere ca e nevoie de un dialog deschis intre autoritati si presa. Aceasta sustine insa ca lui Solomon ii va trece supararea si nu va mai tine cont de aceasta hotarare. Colegul de partid al primarului, consilierul PD Rodion Camataru, nu a dorit sa comenteze in nici un fel initiativa primarului. "E problema domnului primar! Las la latitudinea lui sa faca ce vrea", a spus Camataru.