Marko Bela este nemultumit ca senatorii independenti au votat un amendament al PSD pe Legea pensiilor.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a criticat luni lipsa solidaritatii guvernamentale la nivelul Parlamentului, facand referire la votul UNPR in plenul Senatului pentru amendamentele PSD la Legea pensiilor.
"Noi am constatat ca in acest moment e in pericol daca vreti solidaritatea coalitiei, si aici in plen (la Senat, n.r.) nu s-a votat asa cum trebuia din partea majoritatii, deci nu s-a respectat ceea ce s-a convenit inainte si nu a existat o solidaritate suta la suta in cazul majoritatii si trebuie sa va spun ca simultan, la Camera Deputatilor, in Comisia pentru invatamant s-a votat un amendament din partea opozitiei, un amendament directionat impotriva minoritatilor inclusiv din partea unui deputat PD-L. (...) Nu discut despre continut, nu discut daca amendamentele respective (la Legea pensiilor, n.r.) sunt sau nu sunt bune, pur si simplu, totul trebuie convenit impreuna in coalitie. Eu nu vreau sa ma mai intorc la perioada cand in Senat degeaba a existat o majoritate guvernamentala de 70 si ceva la suta ca totdeauna s-a votat aiurea, de fiecare data si la fiecare articol s-au facut aliante ocazionale. Intr-o coalitie faci un compromis si respecti compromisul, nu neg ca ne-a suparat extrem de mult ceea ce s-a intamplat la deputati", a declarat Marko.
Liderul UDMR a mai precizat ca in situatia in care nu se vor remedia aceste aspecte va cere abordarea acestui subiect la nivelul sedintei coalitiei guvernamentale.
Intrebat daca a fost deranjat de pozitia exprimata de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, Marko a afirmat ca este decizia lui ce atitudine adopta fata de respectarea majoritatii. " E decizia domnului ministru Oprea cum voteaza, rezolvarea este foarte simpla, ori se respecta majoritatea si ceea ce covenim, ori fiecare voteaza dupa capul lui. (...) Mai bine incercam sa anulam fisurile existente, sau sa impunem o solidaritate, sau sa amenintam cu aderarea la opozitie, nu este in interesul nostru", a mai spus liderul UDMR.
Liderul parlamentarilor independenti, Gabriel Oprea, a declarat miercuri ca senatorii independenti vor sustine o serie de amendamente care sa reduca impactul pe care il are Legea pensiilor asupra pensiilor militarilor. "Suntem consecventi, votam exact ce am spus", a afirmat Oprea, facand referire la amendamentele privind pensiile militarilor. La intrebarea unui jurnalist privind faptul ca parlamentarii PDL nu voteaza alaturi de cei independenti in aceste cazuri, Oprea a replicat: "Eu am o rugaminte la dvs, noi spunem ce facem noi, parlamentarii independenti progresisti".
UDMR a solicitat miercuri o pauza de consultari in plenul Senatului in care se dezbatea Legea pensiilor cu argumentul ca sunt unele "probleme care se pare ca nu sunt corelate in cadrul Coalitei". Udemeristii s-au aratat nemultumiti ca plenul Senatului a adoptat la limita, un amendament al PSD privind reducerea varstei de pensionare a militarilor de la 60 la 55 de ani, precum si scaderea perioadei stagiului de cotizare de la 20 la 15 ani, amendament sustinut si de grupul independentilor. De asemenea, maghiarii sunt dezamagiti pentrun ca in Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor s-a votat tot miercuri un amendament prin care, in cadrul invatamantului gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, istoria romanilor si geografia Romaniei se studiaza in romana.