Pentru ca perioada rece se apropie, iar problemele legate de acoperirea subventiei si a costurilor pentru incalzire vor da din nou batai de cap autoritatilor locale, senatorul PSD Adriana Ticau a adresat o interpelare ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei solicitind o serie de lamuriri asupra acestor aspecte. Senatorul PSD a precizat ca pretul de referinta al gigacaloriei, aprobat de ANRE pentru Galati pentru aceasta iarna, este de 120,97 lei/Gcal, ceea ce reprezinta o crestere de 20% fata de valoarea aprobata in luna octombrie 2005. De asemenea Adriana Ticau a precizat in interpelarea adresata ministrului Muncii ca 80% dintre pensionarii din municipiul Galati au pensii mai mici de 500 de lei. Intrebarile la care reprezentantul social-democratilor galateni asteapta raspuns din partea ministrului abordeaza probleme precum pretul de referinta al gigacaloriei si daca acesta se va mai modifica in timpul iernii, modalitatea in care vor fi acordate ajutoarele pentru incalzirea locuintelor si simplificarea procedurii de acordare a ajutoarelor pentru incalzire.

Birocratie

In prezent procedura si dosarul pentru ajutoarele de incalzire sint extrem de birocratizate si cuprind o cerere de sase pagini si multe alte formulare de completat. "Avind in vedere ca pierderile de caldura din instalatiile de distributie a energiei termice sint de trei ori mai mari decit in alte tari, iar pentru inlocuirea conductelor uzate din municipiul Galati sint necesare aproximativ 90 de milioane de euro, care este modalitatea prin care autoritatile locale sint sprijinite pentru modernizarea instalatiilor de distributie a energiei termice?", a intrebat senatorul PSD in interpelarea adresata ministrului Muncii.

Adriana Ticau a cerut ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sa se implice mai mult in asigurarea incalzirii locuintelor in aceasta iarna.