Fostul lider social-democrat Prof. Univ. Ion Solcanu a declarat ca scrisoarea lui Octav Cozmanca adresata membrilor si electoratului PSD merita intreaga atentie, adaugand ca PSD si-a pierdut identitatea, inhamandu-se la guvernare din interese oculte, dar ca nu este decis sa se implice in sprijinirea lui Sorin Oprescu, deoarece statutul de independent i-ar crea mari probleme in turul al doilea.
"Stiam ca se pregateste aceasta scrisoare si indiscutabil, tot ce contine aceasta merita intreaga atentie. Am spus si eu ca e nevoie de un partid autentic de stanga, pentru ca PSD si-a pierdut identitatea. Inhamarea la guvernare a fost determinata de interese oculte", a afirmat Ion Solcanu.
El a precizat ca in PSD exista multi oameni nemultumiti, dovada fiind, in opinia sa, diferenta importanta intre scorul partidului si cel inregistrat de Geoana in sondaje.
"Partidul este cu 12 procente peste liderul sau, Mircea Geoana, iar asta inseamna ca exista oameni din PSD care nu-l vad pe Geoana presedinte al Romaniei. Cum membrii social-democrati nu se vor orienta spre Traian Basescu sau Crin Antonescu, aceste voturi se vor duce spre Sorin Oprescu. Am semnale din mai multe judete ca asa se va intampla", a afirmat fostul lider social-democrat.
Ion Solcanu a mai spus ca Sorin Oprescu are sanse bune in alegerile prezidentiale, venind din postura unui independent, considerand totodata ca daca va intra in turul al doilea, Oprescu va avea nevoie de sprijinul unor partide politice pentru a putea castiga alegerile.
"Oprescu are sanse bune in primul tur, dar intrebarea este ce va face in turul al doilea cand are nevoie de sprijinul partidelor politice pentru a putea castiga. In primul rand, e vorba de PSD, iar aici apare o problema si anume ce va oferi Oprescu in schimb", a mai spus Ion Solcanu.
Fostul senator PSD a spus ca s-ar putea implica in campania electorala a lui Sorin Oprescu, adaugand ca au existat deja unele discutii in acest sens.
"Pentru mine, Sorin Oprescu reprezinta o alternativa serioasa. Nu sunt decis daca ma voi implica in campanie. Am avut unele discutii, dar trebuie sa clarific si alte probleme, una dintre acestea fiind legata tocmai de eventualele intelegeri din turul al doilea", a afirmat Ion Solcanu.
El considera ca in cazul aparitiei unui partid autentic de stanga, multi social-democrati ar face pasul catre noua formatiune politica.
"In PSD, lucrurile nu s-au schimbat in bine, dar nu stiu in acest moment daca as intra intr-un nou partid. Oricum, o noua formatiune de stanga ar putea aparea, cel mai devreme, dupa alegerile prezidentiale", a adaugat Ion Solcanu.
Ion Solcanu a demisionat pe 19 iulie 2008 din PSD Iasi, el acuzand faptul ca a fost marginalizat in cadrul filialei iesene a PSD, de catre conducerea organizatiei.
Solcanu nu a candidat in alegerile parlamentare din toamna trecuta, spunand ca nu se va inscrie intr-un alt partid politic, intrucat se considera in continuare un social-democrat.