NewsIn informeaza : Dancu: Oricat de mult ar dori alegeri rapide, opozitia ar trebui sa spuna "nu" comasarii alegerilor
Vasile Dancu crede ca opozitia ar trebui sa respinga comasarea alegerilor, care genereaza disfunctionalitati din cauza multimii mandatelor ce trebuie alese, a politizarii scrutinului pentru administratie si avertizeaza ca PDL vrea sa organizeze alegeri pe actuala configuratie de primari.
Dancu mentioneaza, intr-o postare pe blog, ca analiza sa este una facuta din pozitia de cetatean, "nu ‘simplu‘, dar nici unul strivit de responsabilitate politica". Sociologul remarca faptul ca lansarea temei schimbarii sistemului electoral se face "in stilul cel mai lautaresc, in stilul heirupist mioritic".
El sustine ca argumentul economisirii de bani prin comasarea alegerilor este "usor ridicol", intrucat suma avansata de premier, de 30 de milioane de euro, este "nerealista" din perspeciva faptului ca ea "poate fi recuperata prin metode foarte simple, iar una dintre ele ar fi sa nu se mai fure gros la 5 kilometri de autostrada din cele cateva mii care se promite ca vor face la anul".
Cat priveste blocarea administratiei din cauza succesiunii alegerilor, Dancu puncteaza ca acest lucru nu s-ar intampla daca posturile nu ar fi politizate excesiv.
Fostul lider PSD aminteste ca separarea alegerilor are legatura "cu relativa distantare necesara intre palierele administatiei pentru o separarea a puterilor locale, regionale si nationale".
In opinia sa, posibila comasare conduce la disfunctionalitati, in primul rand, prin modul de manipulare a buletinelor adunate intr-un singur teanc pentru vot, atat cele pentru primari, consiliu local, consiliu judetean, presedinte de consiliu judetean, pana la cele pentru parlamentari. "Nu cred ca este la indemana electoratului nostru rural si batran care, la alegeri, nu cunoaste decat in mica proportie candidatii", remarca Dancu.
"Apoi sa ne uitam mai bine la desfasurarea unei campanii de acest tip si vom observa ca mesajul de la parlamentare este unul politizat, cel mai politizat cu putinta, si acest mesaj va pulveriza mesajul si proiectul local al primarului sau pe cel al consilierilor locali. In loc sa descentralizam politica, noi recentralizam si anulam, pur si simplu, politica cea mai apropiata de cetatean. Pe spatiile de televiziune, radio sau ziare se vor produce mai ales parlamentarii sau candidatii la aceasta functie. Nu mai vorbesc de faptul ca se va realiza visul parlamentarilor de a capusa pe primarii care ar trebui sa bata in locul lor colegiile electorale", sustine sociologul.
El este de parere ca politizarea votului si proeminenta comunicarii mesajului central de la parlamentare ar transforma batalia intr-un razboi de "totul sau nimic", in care posibilitatile de innoire a clasei politice se restrang considerabil.
"Ceva drag politicenilor de la Bucuresti reapare cu putere in politica noastra si poate fi facilitat de acesta masura: parasutismul politic. Din nou vor migra spre colegii din tara zeci de candidati de la Bucuresti, acolo unde sunt primari tari in musculatura, bunaoara cum este Pinalti, si care pot transforma in deputat sau senator orice Agamita Dandanache venit cu delegatie de sus", scrie Dancu.
"Este clar ca avem nevoie de o reforma a sistemului electoral. Daca ne uitam la ultimele rezultate la alegeri generale vedem ca principalul beneficiar al sistemului mixt actual este un partid important care a avut 47% dintre deputati si 56% dintre senatori alesi dintre cei care au iesit pe locurile 2, 3 si 4. Este normal? Eu nu cred. Mai mult, misiunea restransa de observare a alegerilor prezidentiale din Romania (22 noiembrie si 6 decembrie 2009) ne-a spus : "Practica modificarii legislatiei electorale cu putin timp inaintea alegerilor, desi un aspect recurent in Romania, nu este in conformitate cu bunele practici electorale; pe langa aceasta, modificarea legislatiei electorale prin intermediul ordonantelor guvernamentale este o practica foarte neobisnuita, care ocoleste procesul legislativ, punand astfel sub semnul intrebarii atat principiul constitutional al separarii puterii legislative si executive, cat si cerinta potrivit careia chestiunile electorale trebuie sa fie reglementate prin legi organice." Iar o sa facem modificarea prin ordonanta de urgenta? Mai mult ca sigur, "ne-am obisnuit cu ea", vorba cantecului", comenteaza sociologul.
In aceste conditii, sustine Dancu, oricat de doritoare de alegeri mai rapide ar fi, opozitia politica ar trebui "sa spuna nu" comasarii alegerilor. "Nu cred ca opozitia va putea accepta comasarea pentru ca putem presupune, in stil de carcotasi ca, de fapt, prin comasare puterea nu s-a gandit la economii sau functionalitatea administratiei, ci a vrut sa organizeze alegerile anticipate cu actuala configuratie de primari sau sefi de consilii judetene. Dupa alegerile locale viitoare este de presupus ca vor avea cu mult mai putini", argumenteaza fostul lider PSD.
"Putem presupune asta pentru ca nu imi inchipui ca politicienii cu experienta din PDL partajeaza optimismul de basm al domnului Lazaroiu care merge in ritmul de prognoza politica spre ideea ca nu USL va face 50% si ceva, ci chiar pedeleul reorientat spre centru-dreapta si impins de un entuziasm fantastic de oameni luminati instantaneu si dornici de sacrificii in numele unei identita?i de dreapta, latente, dar consistente", adauga el.
In privinta necesitatii votului obligatoriu, Dancu subliniaza ca, desi pare "o idee tentanta", nu o sustine. Principalul sau argument este ca, in Romania, doar 30% dintre romanii cu drept de vot sunt interesati de politica, astfel ca nu ar exista un spor real de legimititate.
"Sa ne uitam si din cealalta parte si vom observa ca nu este normal sa-i obligi pe oameni sa mearga la vot si sa devina astfel instrumente de legitimare a unor gasti de corupti sau hoti, pe care altfel nu i-ar vota, dar sa fie nevoiti sa se prezinte la urne pentru a nu fi amendati. Nu credeti ca tendintele de moderizare s-ar pierde in suvoiul conservatorist care caracterizeaza masa de oameni ce se tem de schimbare ca de Dracu?", scrie el.
"Sa terminam cu ideea de economie, pe care o tot auzim. Prieteni, democratia costa! Daca nu ne permitem costul, atunci alternativa dictaturii, la prima vedere, este mai ieftina. Daca alegerile sunt scumpe, haideti sa nu le mai facem! Putem alege un singur om, Omul, adica cel care, in netarmurita lui intelepciune, o sa-i desemneze pe toti", incheie Dancu.