Presedintele Traian Basescu va relua astazi seria consultarilor initiate pe tema reformarii clasei politice si a Parlamentului, cu accent pe trecerea de la un parlament bicameral la unul unicameral. Dupa partidele politice parlamentare, de aceasta data vor fi prezenti la discutii reprezentantii societatii civile.
Runda de consultari i-ar putea aduce la Palatul Cotroceni pe reprezentantii Societatii Academice din Romania, ai APADOR-CH, Pro Democratia, ai Institutului pentru Politici Publice si ai Centrului de Resurse Juridice, profesori de drept constitutional, drept comparat si drept international.
Reformarea institutiei Parlamentului este in acest moment o tema aflata in dezbatere in mai toate tarile europene. Plecand de la ideea ca toate partidele parlamentare s-au declarat de acord ca se impune o reforma a clasei politice romanesti si a Parlamentului, Traian Basescu va continua discutiile pe aceasta tema, incercand sa le indrepte catre o solutie unanim acceptata.

Prima data au fost partidele

Seful statului i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la consultari pe tema reformarii si eficientizarii activitatii Legislativului la sfarsitul lui septembrie. El a solicitat puncte de vedere privind o eventuala trecere la sistemul parlamentar unicameral si introducerea votului uninominal. Consultarile de atunci au debutat cu reprezentantii PNL si au fost apoi intrerupte din cauza inundatiilor produse in mai multe zone ale tarii. Reprezentantii PSD si ai PRM nu au raspuns invitatiei adresate de seful statului.
PNL s-a pronuntat pentru introducerea votului uninominal si mentinerea sistemului parlamentar bicameral, cu Senatul transformat in reprezentant al comunitatilor locale. Partidul Democrat sustine trecerea la sistemul parlamentar unicameral si introducerea votului mixt - uninominal, pe liste. UDMR a anuntat ca este impotriva votului uninominal, dar ca doreste reformarea Parlamentului, cu mentinerea insa a sistemului bicameral. Partidul Conservator sustine trecerea la sistemul parlamentar unicameral si la votul uninominal.