Socialistii europeni ar vrea ca cele doua partide social-democrate din Romania afiliate la Internationala Socialista sa aiba relatii de colaborare. Mesajul a fost perceput diferit de liderii celor doua formatiuni politice.
Secretarul general al Partidului Socialist European (PES), Phillip Cordery, aflat in vizita in tara noastra, a avut intalniri separate cu liderii PSD si PD. El a declarat ca pentru formatiunea sa este important ca in Romania sa aiba partide care urmeaza orientarea social-democrata si intre aceste formatiuni sa existe relatii de colaborare. “Evident ca ne-am dorit sa avem o colaborare puternica intre partidele membre aici, in Romania, si vom face totul pentru a promova o astfel de colaborare, pentru ca gandim ca intotdeauna o stanga unita este mai de dorit“, a spus Cordery.
Emil Boc i-a dat asigurari ca orientarea partidului este social-democrata, dar ca, daca “din nefericire“ aceasta doctrina va fi schimbata, PES va lua o decizie la momentul respectiv.
Mesajul socialistilor europeni a fost perceput diferit de liderii celor doua partide social-democrate romanesti.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat marti, dupa intalnirea conducerii cu delegatia PES, ca preocuparea PES este legata de modul de colaborare intre PSD si PD in cadrul grupului socialist din Parlamentul European, si nu in plan intern. In schimb, Emil Boc, liderul PD, considera ca orientarea politica a PD va depinde foarte mult de relatia pe care o va avea in perioada urmatoare cu Internationala Socialista, avand in vedere mai ales “trecutul unei colaborari reci“ intre democrati si acest for. Ieri, dupa intalnirea cu delegatia PES, Boc a precizat insa ca “relatiile PD cu Internationala Socialista sunt in acest moment normale“. Boc a mai spus ca din discutiile avute nu a sesizat “nuante de avantajare“ a PSD in raport cu PD in privinta relatiilor cu Internationala Socialista si PES. “Noi ne comportam ca partid cu drepturi depline in Internationala, iar prezenta reprezentantilor PES aici demonstreaza ca avem relatii normale. Asta nu inseamna ca nu ne-am spus franc nemultumirile“, a explicat Boc. Liderul democrat le-a transmis reprezentantilor PES ca nu se pot astepta ca PD si PSD “sa-si stranga mainile maine“, mai ales ca democratii au castigat alegerile tocmai pentru faptul ca PSD nu promoveaza o social-democratie autentica si ca este perceput ca un partid corupt.