Puterea.ro informeaza: Dovada ca Mircea Geoana isi face partid. Victor Ponta: "Acesta este documentul discutat la ultima sedinta a conducerii PSD".
Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana si apropiatii sai s-au intalnit in urma cu doua saptamani la hotel Ramada pentru a discuta despre formarea unui nou partid. In cadrul reuniunii s-au impartit formulare pentru racolarea de membri, dar acestea au ajuns pe mana actualei conduceri, fiind dezbatute la ultima sedinta a Biroului Permanent National. Din acest motiv, s-a pus problema excluderii lui Mircea Geoana, decizia finala urmand sa fie luata in aceasta saptamana.
Mircea Geoana a fost acuzat de conducerea PSD ca vrea sa rupa partidul si ca detaliile acestui plan au fost discutate la intalnirea avuta la hotel Ramada cu simpatizantii sai. "Puterea" va prezinta in exclusivitate formularul impartit la aceasta reuniune, pe baza caruia urma sa se faca o baza de date pentru viitorul partid al lui Geoana. Presedintele PSD, Victor Ponta, ne-a declarat ca acesta este documentul care a fost prezentat la ultima sedinta a conducerii partidului. "Formularul" are zece pagini si explica fiecarui "pucist" ce are de facut. Misiunea simpatizantilor lui Geoana era sa se intoarca in judetul lor si sa racoleze membri, plecand de la aceasta schema prezentata la hotel Ramada.

Misiunea apostolilor explicata pe 10 pagini

In primul rand, trebuiau identificati liderii de opinie care sa aiba mesaje pe domenii precum sanatate, educatie, cultura, sport si agricultura. De asemenea, nu erau ignorate cadrele militare, cei din mediul de afaceri, societatea civila, pensionarii si mass-media. Pentru fiecare trebuia trecut in formular numele, prenumele, functia, telefonul, e-mailul si nivelul de abordare politica.
Se trecea la urmatorul nivel pentru atragerea celor nemultumiti din PSD, PNL si PNL. Pentru acestia trebuiau gasite "influentele la care raspund". Automat, erau luati in baza de date cu nume, prenume, functie, telefon, e-mail.
Armata lui Geoana avea misiunea sa radiografieze fiecare judet si sa anunte cine conduce fiecare organizatie judeteana, secretar general de judet, presedinte de municipiu, secretar de municipiu. De asemenea, ce parlamentari are fiecare partid si care au fost procentele obtinute la algerile din 2008 si 2009. Nu erau uitati nici fostii parlamentari, presedinti de CJ sau primari. Si acestia intrau in baza de date.
Dovada ca viitorul partid al lui Geoana trebuia pregatit pentru alegerile locale din 2012 se observa din pagina 7 a documentului. Trebuiau identificati candidatii pentru Consiliile Judetene, pentru Primarii, Consiliile Locale si judetene. De asemenea, era urmarit calendarul actiunilor importante din 2011. Acestea erau impartite in 6 categorii: politice, administrative, culturale, religioase, sportive si caritabile.
Pe ultima pagina, li se cerea celor trimisi in teritoriu sa gaseasca persoanele influente care au parasit PSD in ultimii doi ani, dar si consilierii si primarii care au facut acest pas.
Surse din anturajul lui Mircea Geoana ne-au declarat ca planul aparitiei noului partid a fost discutat inaintea de semnarea Protocolului Uniunii Social Liberale. De altfel, in timpul Consiliului National al PSD din 5 februarie 2011, pe holuri s-a discutat despre proiectul presedintelui Senatului. "Mircea Geoana s-a gandit la un plan de rezerva dupa ce a fost suspendat din PSD, deoarece stia ca Ponta vrea sa-l excluda", ne-au declarat sursele citate. Conform acestora, la intalnirea de la hotel Ramada au participat aproximativ 40 de persoane, majoritatea celor prezenti fiind din Ardeal. Un alt nume vehiculat sa se alature platformei lui Mircea Geoana este cel al europarlamentarului Adrian Severin.

Soarta lui Geoana in mana lui Ion Iliescu

"Am prieteni, nu mai putem iesi la un sprit?", a explicat Mircea Geoana intalnirea de la hotel Ramada. Presedintele Senatului a dat asigurari ca doreste sa ramana in PSD, deoarece aceasta "este casa lui". "Nu exista nici un fel de posibilitate, nici de excludere si nici de construire a unui nou partid", a adaugat Mircea Geoana, care a spus ca "este relaxat si mandru de ce a construit". Decizia finala va apartine insa actualei conduceri a partidului, Victor Ponta si Liviu Dragnea pledand pentru excluderea lui Geoana din PSD. Adrian Nastase, Ion Iliescu si Victor Ponta urmeaza sa aiba o discutie decisiva saptamana aceasta cu Mircea Geoana pentru a se vedea ce masuri se impun. Secretarul general al PSD le-a promis colegilor din conducere ca va dezvalui de ce si-a dat demisia de la Ministerul de Interne daca Mircea Geoana nu va mai face parte din partid. Si Victor Ponta vrea sa-l vada pe fostul presedinte in afara PSD. Singura sansa a lui Geoana se leaga de presedintele de onoare, Ion Iliescu, care nu este de acord cu politica de suspendari si excluderi din partid.

Presedintele PSD acuzat de colaborare cu Traian Basescu

Unul dintre participantii la intalnirea de la hotelul Ramada, Marius Lazar a fost exclus din PSD. Lazar a condus pana anul trecut organizatia pesedistilor din Arad, a fost secretar de stat la Ministerul Muncii in primul Guvern Boc si purtatorul de cuvant al Departamentelor PSD in mandatul lui Geoana. Dupa aparitia scrisorii deschise adresate lui Ponta, in care ii cere sa nu rateze "sansa de a deveni presedintele PSD", Lazar a fost exclus ieri din partid de filiala Arad. "Excluderea mea din partid este un nou abuz de putere pe care il savarsesti. Siluirea Statutului devine o practica, se pare cotidiana, in activitatea ta. Cand va cunoaste PSD continutul relatiilor, intalnirilor tale si ale apropiatilor tai cu Traian Basescu si cu lideri marcanti ai PDL din Ardeal si Banat, dar nu numai? A existat o intalnire intre tine si Traian Basescu inaintea Congresului din februarie anul trecut? Este adevarat ca ai afirmat in cercul de apropiati ca intalnirea de saptamana viitoare cu Mircea Geoana si Ioan Toma va fi una pur formala si ca decizia de excludere a lor este deja luata in mintea ta? Ca nu mai exista cale de intoarcere si ca Ion Iliescu si Adrian Nastase vor trebui sa se supuna acestei decizii, altfel, in caz contrar iti vei depune mandatul?", au fost intrebarile adresate de Marius Lazar lui Victor Ponta intr-o noua scrisoare deschisa.

Vicepresedintele Toma si-a dat demisia

Senatorul Ion Toma l-a anuntat vineri pe presedintele PSD Victor Ponta ca isi da demisia din partid. "V-am spus, domnule presedinte Ponta, de fata cu toti colegii din Biroul Permanent National, ca, daca luati decizia sa ma suspendati, fie si o secunda, din partid, sa luati act de demisia mea. Am aflat din presa ca am fost suspendat din partid pe o perioada nedeterminata", i-a scris vicepresedintele PSD lui Victor Ponta. El i-a transmis liderului pesedistilor ca partidul a inceput sa fie mai preocupat de lupte interne decat cu adevaratii dusmani. "Va rog ca prin prezenta sa luati act de demisia mea din Partidul Social Democrat, ceea ce implica si renuntarea la pozitia de vicepresedinte al PSD. Va urez sa va dea Dumnezeu gandul cel bun, sa-i reprezentati cu adevarat pe pesedisti si sa terminati o data pentru totdeauna cu jihadul intern", si-a incheiat Toma scrisoarea catre conducerea PSD, anuntand ca va vota motiunea de cenzura.

Noul vicepresedinte

Dupa demisia vicepresedintelui Ion Toma, locul sau in Biroul Permanent National urmeaza sa fie luat de un prieten al presedintelui Victor Ponta: Adrian Duicu, presedintele PSD Mehedinti. Acesta s-a remarcat pentru loialitatea fata de actualul lider, dar si pentru razboiul pe care l-a purtat cu un adversar al lui Ponta, Eugen Nicolicea.
Pentru a vedea dovada ca Mircea Geoana isi face partid, puteti accesa site-ul ziarului Puterea: http://www.puterea.ro/download/docs/geoana.pdf