O galateanca a cerut Curtii de Apel Galati sa suspende OUG nr. 15/2007 privind aminarea desfasurarii alegerilor europarlamentare pe motiv ca reglementarea ar perturba grav procesul electoral. Dupa cum se stie, prin ordonanta amintita s-a stabilit ca alegerile europarlamentare sa fie aminate la o data ce va fi stabilita in semestrul al doilea al anului in curs.

Avocatul Mihail Boldea, care a depus cererea in numele Manuelei Golimba, sustine ca Executivul nu avea legal posibilitatea sa amine alegerile, dispozitiile OUG nr. 9/2007 interzicind categoric acest lucru. Pentru acest motiv s-a cerut instantei de judecata ca ordonata de urgenta privind aminarea alegerilor europarlamentare sa fie suspendata printr-o ordonanta presedintiala pina la data la care Curtea Constitutionala se va pronunta asupra exceptiei de neconstitutionalitate invocate.

Practic, la Curtea de Apel Galati, vor fi deschise doua procese impotriva Guvernului Romaniei, cel de-al doilea vizind anularea OUG nr. 15/2007, intrucit mentinerea sa in vigoare ar conduce la o situatie paradoxala. Si asta pentru ca pe de o parte alegerile europarlamentare au fost aminate, in timp ce programul de desfasurare a alegerilor stabilit prin HG nr. 128/2007 isi urmeaza cursul. "Daca se suspenda ordonanta Guvernului, alegerile isi urmeaza cursul. Vom vedea ce va decide instanta de judecata. Ordonanta Guvernului a aminat doar data alegerilor, in schimb ordonanta privind programul calendaristic al alegerilor europarlamentare a ramas in vigoare", ne-a declarat avocatul Mihail Boldea.

Judecatorii se vor pronunta la inceputul acestei saptamini asupra cererii de suspendare a OUG nr. 15/2007.