Zbaterea cuplului Basescu - PD-L de a zapaci mintile oamenilor a atins ieri un nou apogeu. Dupa ce, zile in sir, premierul Boc s-a vaicarit ca singurul motiv al votarii motiunii de cenzura a fost pastrarea "pensiilor nerusinate" ale parlamentarilor PSD si PNL, Traian Basescu a spus, ieri, cu totul altceva - si anume ca guvernul Boc a fost daramat pentru a nu se trece la... parlamentul unicameral! La mijloc nu e vorba de vreo inconsecventa intre cei doi, ci de o pasiune comuna pentru minciuna nascuta din disperare.
Minciuna consta in aceea ca nu pentru acele motive a fost demis guvernul Boc, ci pentru cauzele trecute in textul motiunii si pe care oricine le poate constata ca se regasesc in starea generala din tara. De "pensiile nerusinate" invocate de Boc beneficiaza, cand le vine varsta, si parlamentarii PD-L, UDMR, ca si ai absolut tuturor celorlalte partide care au avut si vor avea reprezentare in parlament - PDAR, PRM, PUNR s.a. -, dar piticul de sub Feleac se face ca uita de generalitatea acestei legi, apasand cu lasitate doar pe ceea ce-l doare. Nu mai intru in detalii tehnice - despre cat de modica e suma respectiva (fata de deplasarile cu elicopterul ale lui Basescu intr-un an de zile, de pilda) ori ca este vorba doar de o diferenta care se adauga la pensia pe care parlamentarul respectiv si-asa o avea pentru activitatea sa in profesie, la locurile de munca pe care le-a avut inainte si dupa ce a devenit parlamentar.
Marota lui Boc a rasuflat, pentru ca eliminarea acestor "pensii nerusinate" a fost deja hotarata chiar de partidele incriminate, deci micului mot i s-a luat ciolanul din fasole, a ramas fara partitura...si-atunci apare pe turnanta Basescu, anuntand ieri ca nu pensiile nerusinate cu care ne-a impuiat capul dl. Boc vreo zece zile au fost motivul daramarii guvernului, ci refuzul parlamentarilor de a se trece la parlament unicameral! Hodoronc-tronc, ce-o avea cuvertura cu prefectura numai locatarul Cotrocenilor stie.
Realitatea este, si in acest caz, cu totul alta: parlamentul nu a respins ideea presedintelui de a exista un parlament unicameral, ci doar ambitia lui smechereasca, de a face el musai un referendum national pe aceasta tema exact in ziua alegerilor prezidentiale. Adica Basescu ar vrea sa-si lipeasca numele de o tema populista pentru a manipula si a minti lumea care vine la vot, stiind ca oamenii nu privesc deloc cu ochi buni parlamentarii si parlamentul, actualul presedinte spera ca se va vota la gramada, "pentru" Basescu si "pentru" decimarea parlamentului. De ce nu intreaba dl Basescu, mai direct, la referendum daca n-ar fi bine ca Parlamentul sa fie desfiintat cu totul, pentru ca, de fapt, dumnealui asta si vrea?!
Disperat fiind dupa puterea absoluta, Basescu va decreta, totusi, organizarea referendumului, chiar daca Parlamentul s-a opus, anuntand deja ca rahiticul guvern Boc 2 se va ocupa de toate preparativele. E adevarat ca, in aceasta perioada, Basescu mai tureaza la maxim si fidelitatea naturala si profesionala fata de stat a unor institutii ori baieti disciplinati, carora le spune ca pe vapor: "Statul sunt eu!" Nu se stie, insa, cat de ascultat mai este si ce "directive de informatii" se mai dau in fiecare dimineata, dar ar trebui sa-i mai si atentioneze discret ca limbajul cu "pion" si "informativa" - folosit de stimatul domn Croitoru - e prea batator la ochi! (Iar pe juniorii din domeniu, practicanti ori aflati in stagiu, care vor sa mai traga cu ochiul si urechea la ce mai e prin redactia de la AZI, ii informam ca nu suntem interesati de tirbusoane: desfundam sticlele dandu-le cu fundul de perete! Prietenii stiu de ce!).