Parlamentul Republicii Slovace este primul stat membru al UE care a ratificat ieri, cu o majoritate corvasitoare, Tratatul de aderare a tarii noastre la UE, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Potrivit sursei citate, MAE apreciaza acest gest politic remarcabil ca o expresie a viziunii europene a Republicii Slovace, a excelentelor relatii bilaterale, precum si ca o dovada a solidaritatii si sustinerii constante acordate Romaniei, pe toate palierele, in procesul de aderare la Uniunea Europeana.
Autoritatile romane considera ca decizia Parlamentului slovac confirma sustinerea activa fata de proiectul european si extinderea UE, atitudine care s-a facut simtita si in timpul dezbaterilor din cadrul recentului Consiliu European din 16-17 iunie 2005.
In opinia reprezentantilor MAE, decizia de ieri a Parlamentului de la Bratislava dovedeste inca o data angajamentul statelor membre in favoarea finalizarii calendarului de aderare al Romaniei, la 1 ianuarie 2007 si marcheaza inceputul ratificarii de catre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene.
In plus, ratificarea reprezinta o recunoastere a progreselor Romaniei, a seriozitatii pregatirilor sale pentru aderarea la Uniune si o incurajare de a continua pregatirea integrarii europene.