Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, la a carei sedinta a participat si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a dat un ragaz de sase luni pentru analizarea functionarii fostului SIPA, acum DGPA (Directia Generala de Protectie si Anticoruptie).
“Toti am cazut de acord ca trebuie o lege“, a explicat György Frunda, presedintele Comisiei. El a precizat ca in acest moment DGPA si alte servicii similare functioneaza in baza unor hotarari de guvern, ceea ce este neconstitutional. “Ele lucreaza impotriva legii accesului la informatii, ele lucreaza exclusiv secret“, a denuntat Frunda, adaugand ca, desi DGPA a fost demilitarizata, tot lucreaza secret. Frunda a precizat ca in octombrie se va face un proiect de lege pentru a se reglementa aceasta situatie. Atunci se va hotara daca DGPA va fi desfiintata, iar in cazul in care se decide continuarea activitatii acesteia, se vor stabili atributiile pe care trebuie sa le aiba si ce raporturi vor avea fata de Parlament, SRI si CSAT.
De asemenea, se va decide in octombrie daca serviciile de genul DGPA vor ramane subordonate ministerelor sau vor apartine unui singur serviciu, “intr-o gandire unitara“. “Trebuie sa euroconformizam aceste institutii. Ele sunt niste reminiscente la ora actuala“, a conchis Frunda.