Sinistratii si autoritatile asteapta cu sufletul la gura raspunsul guvernului la raportul privind pagubele produse de inundatii, raport trimis luni Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Primarii doljeni din localitatile afectate de inundatii considera ca sumele propuse de autoritatile judetene pentru reconstructia si consolidarea caselor, 544 de milioane pentru reconstructie, respectiv 122 de milioane pentru consolidare, reflecta valoarea caselor din comune. Cu toate ca se declara multumiti de calculele facute de mai-marii judetului, edilii sunt sceptici si asteapta sa vada ce hotaraste guvernul pentru ca nu vor sa le dea sperante si oamenilor loviti de ape.
"Cu 544 de milioane nu se poate face decat o casa cu o camera, o bucatarie si o prispa. In situatia in care suntem noi este bine si atat, dar nu stiu de vor da ei atatia bani si pana nu vad cu ochii mei hotararea, nu cred ca ne da statul atatia bani", a precizat Constantin Oclei, primarul orasului Bechet.
"544 de milioane de lei ar fi suficienti pentru construirea unei case"
Primarul din Carna spera ca guvernantii vor lua in calcul nu doar cifrele din rapoarte si se vor gandi si la sinistratii care dorm de o luna in corturi. "Sumele acestea ii vor ajuta mult pe oameni si sper ca guvernul sa le aprobe, pentru ca, daca nu s-ar modifica, 544 de milioane de lei ar fi suficienti pentru construirea unei case nici prea mari, nici prea mici", a spus Constantin Radu.
Altii nu fusesera informati de sumele stabilite de autoritatile judetene pentru reconstructia si reconsolidarea caselor afectate de inundatii, dar au incredere in decizia specialistilor. "Daca specialistii au stabilit aceste sume, inseamna ca aceasta este valoarea caselor si sper ca guvernul sa tina cont de faptul ca oamenii acestia nu mai au nimic si au nevoie urgenta de ajutor", a declarat Constantin Raicea, primarul din Bistret.
Casele mai scumpe se construiesc mai repede
Sunt si primari care considera ca pentru consolidarea locuintelor nu trebuie stabilita o suma fixa, deoarece casele sunt afectate in proportii diferite. "O sa fac si eu niste calcule, deoarece casele care trebuie consolidate sunt in stadii diferite. Pentru cele afectate in proportie de peste 50% sunt necesare cele 122 de milioane de lei, dar cele afectate mai putin nu au nevoie de o asa suma mare de bani", a explicat Sorin Voinea, primarul comunei Negoi. Si primarul din Macesu de Jos crede ca sumele de bani necesare consoldarilor trebuie repartizate atat in functie de gradul de afectare a locuintei, cat si in functie de suprafata casei.
"La prima vedere par sume bune, dar pentru consolidare trebuie sa se tina de cont de procentele stabilite de comisiile prefecturii care au facut evaluarea pe teren si de suprafata si planul casei care trebuie consolidata", a spus Florea Cone. Daca majoritatea primarilor din comunele afectate de inundatii sunt de acord cu sumele stabilite de autoritatile judetene, primarul din Rast, Iulian Silisteanu, crede ca pentru reconstructia unei case este nevoie de 730 de milioane de lei. "Daca dai mai multi bani constructorul termina mai repede si avem in acest fel siguranta ca le facem case pana la iarna. Dupa calculele noastre, ar fi nevoie de aproximativ 21.000 de euro, pentru ca firmele de constructii sa aduca mai multi oameni care sa lucreze in paralel, adica ai oameni mai multi, dai bani mai multi", a explicat Iulian Silisteanu.
Speranta moare ultima
Cei mai interesati de decizia pe care o vor lua guvernantii cu privire la sumele necesare pentru reconstructia si consolidarea caselor sunt miile de sinistrati doljeni. Acestia au inceput deja sa se intoarca la casele parasite acum o luna, cand apele Dunarii au navalit in satele lor. Singura lor speranta este acum o sedinta de guvern in care va fi acceptat sau nu raportul Prefecturii Dolj privind pagubele inundatiilor. "Mi-e frica sa mai stau in casa pentru ca in orice moment poate sa cada pe mine. Nu mai am nimic si depind acum de mancarea si ajutorul statului", a spus Marcela Bancau, din Macesu de Jos. "Am ajuns sa traiesc, dupa o viata de munca, in ruine si nu mai am nici o putere. Am plans si am sa mai plang pentru ca eu nu pot sa imi fac acum o casa noua. Daca or vrea astia de la Bucuresti sa ne faca, bine, daca nu, ramanem pribegi asa cum suntem de o luna de zile", se plangea Constantina Mirea, de 78 de ani, din satul Plosca. Unii mai spera in ajutorul autoritatilor pentru ca vor sa-si ia viata de la capat, pentru altii insa reintoarcerea acasa a insemnat si pierderea ultimei sperante.
Pusi in posesie
80 de sinistrati din Rast au fost pusi ieri in posesie, dupa ce autoritatile au finalizat masuratorile si au stabilit terenul din partea de vest a noului Rast aferent fiecarui locuitor.