Organizatia municipala a Partidului National Liberal a declarat ieri ca este anormal sa fie acuzata ca nu a fost de acord cu masurile de protectie sociala initiate de primarie, din moment ce consilierii locali PNL au votat pentru aceste proiecte. Mai mult, initiativa lui Radu Mazare de a amenaja cluburi ale pensionarilor in tot municipiul Constanta nu este altceva decat o preluarea a unei idei mai vechi a PNL Constanta, consilierul liberal Tudor Topor amintind ca primul astfel de club al pensionarilor a fost infiintat acum mai bine de doi ani chiar de catre organizatia municipala PNL.
Liberalii incearca astfel sa scoata in evidenta faptul ca si ei contribuie la toate masurile atat de apreciate si mediatizate ale primarului Radu Mazare. La urma urmei, toate proiectele au trecut de votul unanim Consiliului Municipal Local si nimeni nu pare a se gandi ca asta insemna inclusiv aprobarea consilierilor Aliantei PNL-PD. Opinia negativa a oamenilor la adresa activitatii consilierilor locali ai Aliantei, indusa de imaginea voit eronata prezentata de social-democrati prin mijloacele proprii, nu este intemeiata, sustin liderii liberali. Astfel, PSD minte asupra faptului ca liberalii si democratii au votat impotriva bugetului Constantei pe anul 2007, in realitate voturile contra ale consilierilor Aliantei fiind exprimate doar la proiectul de hotarare referitor la aplicare a taxelor locale. Si nici macar in acest caz consilierii liberali nu au fost impotriva ideilor in sine, ci impotriva modalitatii in care au fost prezentate, la pachet, fara a se oferi posibilitatea unor discutii pe marginea fiecarei taxe speciale in parte. Constantin Matei, presedintele organizatiei municipale a PNL, a aratat ca liberalii sunt de fapt perfect de acord cu introducerea tramei stradale si a taxei de irigatii, ei reprosandu-i lui Mazare doar ca nu a permis dezbaterea pe rand a proiectelor. Privit in ansamblu, chiar daca au votat pentru el, bugetul propous de Mazare este incosecvent si cu un pronuntat caracter electoral. Matei a aratat ca bugetul presupune proiecte care din punct de vedere tehnic sunt imposibil de realizat intr-un singur an, de aici si caracterul populist al bugetului, care se adauga tentei de haiducie pe care Mazare o aplica in promovarea masurilor sale de protectie sociala. Referindu-se la aceleasi atitudini populiste ale primarului, liberalii au dezvaluit cateva amanunte care stau in spatele acestui buget.

Bugetul Constantei pe anul 2007, cel mai mare din istoria orasului

Astfel, potrivit datelor oferite de Catalin Ciuperca, vicepresedinte al organizatiei municipale PNL, bugetul Constantei pe anul 2007 este cel mai mare din istoria orasului, ridicandu-se la peste 3.720 miliarde lei vechi, in timp ce bugetul de anul trecut a fost de 2.650 miliarde lei vechi. Mai mult, ca urmare a inevitabilelor rectificari bugetare, Constanta va avea peste 4.000 de miliarde de lei vechi pentru anul 2007. Toate acestea in conditiile in care actuala administratie a orasului se plange in continuu de faptul ca nu primeste nici un ban de la guvernare. Liberalii au aratat ca nici in timpul in care PSD era la guvernare, iar Miron Mitrea, apropiat al lui Mazare, ministru, Constanta nu primea asa de multi bani. Comparativ cu aceste sume, ponderea taxelor speciale pentru care se lupta Mazare nu depaseste 150 miliarde. In aceste conditii, PNL considera ca dimensiunea populista, electorala a eforturilor lui Mazare si interesele personale urmarite de acesta sunt evidente. Referindu-se in continuare la buget si modul in care acesta a fost gandit, liberalii au constatat ca marea majoritate a fondurilor merg pe proiecte oarecum fanteziste sau pe plata ratelor de leasing si a contractelor derulate de regii si prea putine pentru investitii reale. "Constanta are si alte nevoi de satisfacut, nu numai turismul", a aratat Matei. Referindu-se apoi la situatia PNL Constanta, liderul liberal a declarat ca singurul evadat din organizatia pe care o conduce e deputatul Mircea Iustian. Alaturi de acesta s-ar mai afla "cativa cracanati", dupa cum le-a spus el, adica persoane care raman in PNL, dar mai scapa cate un picioar si prin platforma. Una peste alta, Matei a anuntat ca PNL va incepe de anul viitor campania electorala, concretizata in primul rand printr-"o iesire mult mai vehementa in presa". Din activitatea organizatiei municipale, nefacuta publica din motive pe care si le asuma, presedintele PNL Constanta a declarat ca s-au inaugurat patru sedii noi ale organizatiilor de cartier in ultimele patru luni. Pentru viitorul imediat, PNL va anunta la inceputul anului 2007 identitatea celor 4-5 liberali care vor fi promovati pentru candidatura la Primaria Constantei. Acestiavor fi alesi din cele 9 persoane propuse constantenilor intr-un sondaj de opinie care se desfasoara chiar in aceste zile. Referindu-se la relatiile pe care le are cu democratii municipali, Matei a confirmat pozitia senatorului Hasotti, potrivit caruia PNL si PD se inteleg mult mai bine in Constanta decat la nivel central. Potrivit liderului liberal, are intalniri saptamanale cu Danut Moisoiu sau Laurentiu Mironescu, avand astfel prilejul sa constate un amanunt interesant pentru el. Si anume ca in cadrul PNL exista mult mai multe opinii personale, infatisate fara rezerve, in conditiile in care in PD nu se poate vedea altceva decat linia trasata de conducerea partidului.