Miscarea sindicala este divizata si nici macar masurile dure de austeritate puse in practica de guvernanti nu au reusit sa reuneasca federatiile sindicale. Un exemplu in acest sens a fost disputa de ieri dintre liderii sindicatelor functionarilor publici.

Intr-o conferinta de presa, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a anuntat ca membrii lui de sindicat vor declansa greva generala pe termen nelimitat din 27 septembrie, apreciind ca "functionarul public este flamand si indatorat". El a declarat ca aproximativ 34.000 de functionari publici vor intra in greva generala si ca spera ca si ceilalti functionari sa li se alature, urmand astfel a fi blocata activitatea in 350 de institutii din administratia centrala si locala, precum Garda Financiara, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Garda Nationala de Mediu.
Numai ca, la cateva minute, presedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a iesit public si a declarat ca SNFP condus de Sebastian Oprescu este in executare silita, ca nu are nici 1.200 de membri, ca prin astfel de declaratii se face jocul puterii si ca alianta pe care o reprezinta nu se poate asocia grevei SNFP, deoarece o astfel de actiune ar avea nevoie de cel putin o luna si jumatate de pregatire. Marica spune ca Alianta "Sed Lex" a avut luni Consiliul National la care s-a decis ca membrii de sindicat sa nu mai iasa la pichete si mitinguri pentru ca acestea nu au avut niciun rezultat, singura actiune la care pot recurge fiind greva generala. "Oprescu (n.r. - liderul SNFP) a auzit de la noi ieri (n.r. - luni) ca am hotarat sa nu mai iesim in strada la mitinguri si pichetari si sa facem greva si a iesit acum in fata cu aceasta declaratie. Dar el nu are nicio forta, nu este in stare sa inchida nicio institutie, oamenii nu-l mai sustin", a declarat Marica.
In aceste conditii greva generala pe termen nelimitat a functionarilor publici de pe 27 septembrie este incerta. Revendicarile sindicatelor sunt: revenirea la salariul avut inainte de diminuarea cu 25%, stoparea disponibilizarilor si protectia juridica a functionarilor publici.






Pe de alta parte, luni, liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, a anuntat ca peste 20.000 de sindicalisti vor participa, in 22 septembrie, la un miting si un mars in Capitala.