Sindicalistii satmareni din cinci confederatii sindicale vor incepe de astazi ample actiuni de protest legate de propunerile de modificare a Codului Muncii, dupa un program stabilit de comun acord. Astfel, in urmatoarele doua saptamini Prefectura Satu Mare va fi pichetata zilnic intre orele 10 - 12 de circa 30-50 de persoane. Fiecarei confederatii ii revin doua zile de actiuni. CNSLR Fratia va protesta timp de doua ore in zilele de 21 si 28 februarie, Cartel Alfa in 22 februarie si 1 martie, BNS in 23 februarie si 2 martie, Federatia Meridian in 24 februarie si 3 martie, iar CSDR pe 25 februarie si 4 martie. Cu ocazia pichetarii, liderii de sindicat vor inainta Prefecturii si o nota de protest, in care vor expune principalele motive ale acestor actiuni. Nemultumirile sindicalistilor sint legate indeosebi de prevederile din noul Cod al Muncii, care ii avantajeaza pe patroni in raport cu salariatii. Pe 19 martie va fi organizat un miting comun al confederatiilor, la Bruxelles in fata Parlamentului European si vor fi trimise petitii catre Parlamentul European, Confederatia Internationala a Muncii, Confederatia Europeana a Sindicatelor si Confederatia Internationala a Sindicatelor.

Este pentru prima data in ultimii sase ani cind cele mai mari confederatii sindicale actioneaza in comun. Acest lucru s-a vazut si vineri la sedinta Comisiei de Dialog Social, cind toti liderii sindicali importanti din Satu Mare, Adrian Oros (Meridian), Sorin Faur (Cartel Alfa), Dan Burulea (CNSLR- Fratia) si Ioan Secan (CSDR) au criticat la unison noile prevederi ale Codului Muncii.

"Codul Muncii nu este facut pentru patron”

Sindicalistii sint nemultumiti ca prin modificarea Codului Muncii propusa de Guvern sint eliminate drepturile privind obligativitatea negocierilor colective, contractul de munca pe perioada nedeterminata este inlocuit cu cel pe perioada de 24 si 36 de luni, se permite munca suplimentara fara acordul angajatului si se elimina participarea sindicatelor la stabilirea unor norme de munca civilizate.

Dupa pichetarea Prefecturii vor urma mitinguri in cascada, in perioada 7 - 18 martie, dupa care urmeaza euromitingul de la Bruxelles. Sindicalistii intentioneaza sa efectueze un miting si la Bucuresti, insa nu a fost stabilita o data exacta. Daca dupa toate aceste actiuni de protest nu se ajunge la o intelegere, sindicatele ameninta cu greva generala.

Electricienii pregatesc greva generala

Cele doua sindicate din electricitate vor declansa o greva de avertisment pe 3 martie si greva generala pe 9 martie, datorita nemultumirilor legate de salarii. Desi s-a convenit ca productivitatea sa se regaseasca in salarii, acest lucru nu se respecta. in electricitate salariul mediu pe economie este 9,6 milioane de lei, ceea ce nu e mult avind in vedere pericolul la care sint expusi oamenii, spun liderii sindicali. Pe timpul grevei, doar 30% din instalatii vor fi mentinute in functiune, conform legii, asigurindu-se alimentarea obiectivelor de interes general, precum spitalele sau scolile.