Ziare.com: USL vrea sa simplifice legea privind demiterea presedintelui prin referendum

Senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea au depus in Parlament o modificare la legea referendumului care sa permita mai usor demiterea sefului statului.
"Demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", se arata in textul modificarii aduse legii actuale.
Anterior, plenul Camerei Deputatilor aprobase, cu 165 de voturi "pentru", un vot "contra" si o abtinere, reexaminarea Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, care preciza ca demiterea presedintelui Romaniei sa fie aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Curtea Constitutionala nu este izvor de lege, nu se poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului
Referindu-se la initiativa modificarii unei alte legi, Legea Curtii Constitutionale, care prevede eliminarea hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului, precum si a hotararilor celor doua Camere reunite din categoria actelor normative asupra carora Curtea Constitutionala se pronunta cu privire la constitutionalitate, parlamentarul social democrat considera ca este vorba despre o alta revenire la normalitate, de vreme ce "Curtea Constitutionala nu este izvor de legi".

"Izvorul de legi in Romania este Parlamentul. Din acest punct de vedere, Curtea Constitutionala nu poate deveni ea izvor de lege. Ea are doar rolul de a interpreta anumite situatii privind legea. (...) Nu vorbim despre faptul ca aceasta curte nu are dreptul sa verifice constitutionalitatea legilor. Prerogativa aceasta ramane stabilita prin lege, prin Constitutie.
Dar Curtea Constitutionala nu se poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului, care privesc activitatea care nu are caracter legislativ. Vorbim numai despre hotarari. Nu vorbim de legi, ci de hotarari ale Parlamentului. In acelasi timp, introduci a treia putere in stat, puterea judecatoreasca sa decida asupra actiunilor interne ale puterii legislative", a explicat senatorul PSD.
Acesta a dezvaluit faptul ca aceasta modificare a fost necesara dupa un amendament al senatorului PSD Dan Sova, adus Legii Curtii Constitutionale, in 2010.
"Dintr-o initiativa nefericita a unui coleg de-al meu, domnul Dan Sova, s-a adus un amendament la Legea Curtii Constitutionale, in 2010, prin care s-a introdus in atributiile Curtii Constitutionale si verificarea constitutionalitatii hotararii Parlamentului. Colegul Sova nu s-a gandit la implicatiile globale, s-a pornit practic de la o serie de abuzuri legate de activitatea interna", a declarat Severin.
Liderul social democrat a subliniat faptul ca "ceea ce i s-a dat dintr-o eroare, Curtii Constitutionale, acum un an si jumatate, se ia" si ca aceasta, fiind numita politic, "devine izvor de drept, ceea ce nu se poate".
"Curtea nu poate fi aleasa, ea nu poate inlocui Parlamentul. Daca Parlamentul ia o lege si curtea este sesizata privind neconstitutionalitatea ei, nimeni nu impiedica Curtea Constitutionala sa isi exercite mandatul.
Dar daca Parlamentul emite o hotarare privind propriile regulamente, privind propriile actiuni ale Parlamentului, orice imixtiune a oricaror puteri este neconstitutionala in speta, pentru ca se incalca principiul separarii puterilor in stat", a mai spus senatorul PSD.
Nu in ultimul rand, acesta a marturisit momentul in care a fost constientizat ceea ce a numit eroare ca urmare a amendamentului adus de Dan Sova, dand o explicatie pentru masura luata la sfarsitul anului 2010.
"Eroarea a fost constientizata in clipa in care ne-am dat seama ca, pe baza unei hotarari ale Curtii Constitutionale, UNPR a devenit partid parlamentar, recunoscut ca partid parlamentar. A fost unul dintre factori, fiecare a sesizat altceva.
La inceputul anilor 2000, a fost o tentativa a PNTCD, care obtinusera 5-6 parlamentari, sa constituie un grup parlamentar. Curtea Constitutionala a refuzat de atunci, spunand ca grupuri parlamentare isi pot constitui numai partidele care au participat la alegeri. Mi se pare normal", a conchis Georgica Severin.