Bulgaria se pregateste sa marcheze, astazi, prin manifestatii fara precedent, opt ani de detentie a celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian condamnati la moarte in Libia.
La moscheea din Sofia a fost organizat ieri un serviciu religios pentru cadrele medicale detinute in Libia, iar rugaciunile pentru acestea urmeaza sa continue astazi in catedrala crestin-ortodoxa, in sinagoga si in biserici de confesiune catolica, armeneasca si protestanta. Studentii si soferii de taxi vor depune in fata ambasadei Libiei 428 de trandafiri cu tot atatea mesaje in araba, care simbolizeaza compasiunea pentru copiii libieni victime ale SIDA.
Infirmierele bulgare si medicul palestinian au fost condamnati la moarte, fiind gasiti vinovati de inocularea virusului SIDA unui numar de peste 400 de copii, la spitalul pediatric din Benghazi (nordul Libiei). Ei dezmint orice responsabilitate si s-au bazat, in apel, pe marturiile unor experti internationali, printre care si descoperitorul virusului HIV, Luc Montagnier, in opinia caruia epidemia a fost declansata de conditiile precare de igiena din spital.
Sirenele tuturor locomotivelor din Bulgaria vor suiera astazi la pranz, in semn de solidaritate. Seara va fi organizat un mars care va traversa capitala Sofia, oprindu-se in fata catedralei ortodoxe, pentru un miting in timpul caruia va fi citit un mesaj al cantaretei franceze de origine bulgara Sylvie Vartan. Vedete din lumea spectacolului vor intona un cantesc compus special pentru aceasta ocazie, care preia sloganul campaniei de solidaritate: "Nu sunteti singuri". Acesta figureaza, de asemenea, pe banderolele pe care le vor purta ziaristii, ministrii si deputatii si pe stampilele serviciului bulgar de posta. Alte manifestatii de solidaritate sunt prevazute in provincie.
Uniunea Europeana si Statele Unite au cerut in repetate randuri eliberarea neconditionata a infirmierelor si a medicului.