Incoltit de DNA, fostul lider al PSD Adrian Nastase risca sa piarda si sustinerea politica a partidului. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat dupa sedinta conducerii partidului ca Adrian Nastase ar trebui "sa se lamureasca" daca vrea sa fie in interiorul sau in exteriorul partidului, el riscand retragerea sprijinului politic.
Geoana a precizat ca ultimele afirmatii ale lui Nastase despre situatia financiara a partidului au fost luate in discutie de Biroul Permanent National, existand unii lideri care au propus chiar retragerea sprijinului politic pentru fostul presedinte al PSD.
"In BPN a fost evocata si posibilitatea retragerii sprijinului pentru Adrian Nastase, insa am considerat ca ar fi exagerat, dar Adrian Nastase trebuie sa se lamureasca daca vrea sa fie in interiorul sau in exteriorul partidului", a spus Geoana.
El a evocat o decizie a BPN de saptamana trecuta potrivit careia orice atitudine publica critica fata de conducerea PSD va fi sanctionata si a afirmat ca, in ceea ce priveste afirmatiile lui Nastase, conducerea partidului a constatat "ca nu este utila partidului". "Vom avea cu Adrian Nastase o discutie ultimativa in perioada urmatoare si va trebui sa se decida ca, daca vrea sa stea in PSD, trebuie sa-si respecte obligatiile, iar daca doreste sa mearga pe acest drum, atunci sa ne spuna", a spus Geoana.

"Sa puna mana la portofel"

El a mai sugerat ca Nastase ar trebui "sa puna mana la portofel" pentru a acoperi la stingerea datoriilor partidului, asa cum insusi Nastase le-a cerut in 1997 sefilor campaniei electorale a partidului din 1996.
Nastase a acuzat vineri conducerea PSD de imoralitate pe pagina sa de Internet, reprosandu-i faptul ca s-a "solidarizat" cu acuzele "aberante" ale DNA legate de faptul ca a lasat partidul cu datorii din campania electorala.
El a mai afirmat ca, desi nu s-a asteptat ca actuala conducere a PSD sa ii sara in aparare atunci cand a fost acuzat pentru derularea campaniei electorale din 2004, i se pare "profund imoral" ca, in conditiile in care, "in mod aberant", DNA il acuza de primirea de pixuri si afise electorale, conducerea partidului sa se "solidarizeze" cu DNA prin acuzatii "incorecte" legate de finantarea campaniei electorale.

Fostul premier acuza DNA de abuz politic

De altfel, Nastase s-a prezentat ieri la Directia Nationala Anticoruptie, care il cerceteaza in mai multe dosare privind anumite fapte de natura penala.
El a declarat ca se asteapta ca procurorii anticoruptie sa-i prezinte materialul de urmarire penala atat in speta privind casa din Zambaccian, cat si pe cea referitoare la obiectele de campanie electorala, realizate de firma Eurografica. Nastase a criticat dur modul in care anchetatorii au lucrat la acest caz, unul strict politic in viziunea sa.
"Dosarul Zambaccian, in regia lui Daniel Morar, este precum referendumul din Transnistria: Rezultatul se stie dinainte. Dosarul Zambaccian, devenit intre timp dosarul "Termopanul si pixul", este un dosar politic murdar, un dosar impotriva unui adversar politic.
Va ramane o pata rusinoasa in istoria DNA-ului. Doi ani s-a incercat construirea unui dosar de coruptie in legatura cu eventuale comisioane de la Bechtel, EADS, vanzari de copii, de organe de copii, privatizari. Nu s-a reusit. S-au lansat zvonuri, ca as fi proprietar de munti, de dealuri, de lacuri - nu s-au confirmat. S-a incercat cu terenul din Zambaccian", s-a plans Nastase.