Sala Palatului Copiilor din Capitala s-a dovedit neincapatoare pentru delegatii si invitatii la Conferinta municipala Bucuresti a PSD. Iliescu, care a condus lucrarile Conferintei, a intrat in sala insotit de Adrian Nastase, cei doi lideri fiind aclamati indelung de catre delegati.
Intrunirea de ieri a fost ultima a organizatiei Bucuresti inainte de Congresul PSD, organizatia urmand sa pregateasca si sa participe la campania electorala pentru fotoliul de primar general al Capitalei.
Iliescu a condus lucrarile ca in vremurile “bune“: operativ si direct, in deplinul consens al salii.
La finalul lucrarilor, dupa ce au fost prezentate mai multe rapoarte ale organizatiei, delegatii au adoptat o rezolutie de sustinere a candidaturii lui Ion Iliescu pentru functia de presedinte al partidului, rezolutie care a fost precedata de altele asemanatoare la sectoare, unde, potrivit presedintelui PSD Bucuresti, liderii de filiale au prezentat aceste mesaje de sustinere.
Organizatia municipala a venit si cu o propunere interesanta de modificare a statutului, in sensul ca doar presedintele partidului sa fie ales prin vot direct la Congres. Daca o astfel de propunere va fi adoptata de Congres, toata tevatura din ultimul timp si de acum incolo pe marginea candidaturilor la celelalte functii principale din conducerea partidului a fost si va fi inutila. Chiar daca Ion Iliescu s-a aratat evaziv in ultimele zile privind candidatura sa, Dan Ioan Popescu a parut, inainte de inceperea Congresului, foarte sigur ca organizatia sa nu va fi tratata cu refuz de fondatorul PSD. Conferinta Organizatiei Bucuresti a mai adoptat si rezolutia de sustinere a candidatului PSD la Primaria Generala, Marian Vanghelie, si l-a reconfirmat pe Dan Ioan Popescu in functia de presedinte al organizatiei.

Geoana, contracandidatul lui Iliescu

Mircea Geoana si-a anuntat ieri intentia de a candida pentru o functie de conducere in PSD, posibil chiar pentru sefia partidului. Geoana a declarat ca isi va anunta candidatura in cateva zile, dupa ce se va consulta cu colegii de partid cu care este “mai apropiat“ si daca va constata ca ideea unor “formule alternative“ privind posturile de conducere se bucura de suficient sprijin in PSD. “Eu cred ca o competitie fara concurenta este un nonsens democratic“, a spus Geoana, care s-a declarat convins de faptul ca “va fi un lucru sanatos pentru partid“ candidatura sa.

Confruntare televizata la posturi diferite

Marti seara, Ion Iliescu si Adrian Nastase au aparut, in cadrul unor emisiuni televizate, dar la posturi diferite. Legat de diversele dispute cu colegi de partid, Iliescu a explicat ca totdeauna a dat dovada de intelegere si i-a ajutat pe cei din preajma sa, nicidecum nu le-a stopat avantul. La un moment dat, in pofida mesajului din discursul sau, a exclamat: “Eu nu ma fac lider, eu sunt lider!“. La un alt post de televiziune, Adrian Nastase a avut sa-i reproseze mai multe lucruri lui Iliescu. “Dl. Iliescu nu a fost in partid in ultimii patru ani si, privind din afara partidului, a vazut lucrurile intr-un anumit fel. Poate ca a vazut mai clar anumite greseli, dar poate ca nu a inteles unele lucruri importante care s-au intamplat in partid“, a spus Nastase. Privind acuzatiile ca a pus “stranieri“ in pozitii-cheie din partid, Nastase s-a aparat spunand ca si Iliescu a facut la fel atunci cand i-a promovat pe Teodor Melescanu si pe Eugen Mihaiescu, “care nu au confirmat“.In premiera, Nastase a anuntat ca, daca Iliescu nu va candida pentru postul de presedinte, atunci va candida el. “Sunt acum presedinte al partidului, am fost timp de patru ani presedinte al partidului. Nu am nici o dificultate sa conduc partidul. L-am condus si cand eram la guvernare, pot sa-l conduc si acum, cand suntem in Opozitie“, a spus Nastase.

FOTO: Iliescu si Popescu, castigatorii zilei de ieri