Ex-membru al PRM, APR, PNL-Cimpeanu, PCR si prefect in perioada guvernarii Vacaroiu (PDSR-PSD), fostul Erou al Muncii Socialiste, Dan Ilie Morega, a fost ales, simbata, la Tirgu Jiu, presedintele PNL Gorj. La conferinta judeteana, care a avut loc la Casa de Cultura a Sindicatelor, au fost invitati sa participe citiva lideri de la Bucuresti, intre care: Dan Radu Rusanu, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, sau deputatul liberal de Timis, Cristian Busoi. Cei 291 de delegati din judet au fost verificati cu atentie la intrarea in cladire si au fost invitati sa ocupe locurile din sala. La doi dintre fostii membrii de vaza ai PNL, exclusi de Morega din partid, pentru ca au cerut schimbarea acestuia, respectiv Dorel Chiritescu si Aurel Popescu, nu li s-a dat voie sa intre la conferinta judeteana.Pe final, cei doi au reusit sa intre in sala si sa asiste la anuntarea rezultatelor. In deschiderea conferintei au luat cuvintul liderul PRM, Ion Mocioi, in partidul caruia Morega era vicepresedinte in urma cu un an. Mocioi i-a ironizat pe liderii PNL si pe membrii partidului, in scurta sa cuvintare: „Din partea noastra, daca veti mai fi la putere, numai succese! Este nevoie de o gindire noua in conducerea judetului. Aduc multumiri domnului Morega pentru modul in care a colaborat cu partidul in asa-zisele actiuni de dezvoltare a Gorjului“. Deputatul conservator, Pantelimon Manta, ex-presedinte al PD si fost coleg de Alianta cu Morega, a povestit ca i-a adus acestuia, din Turcia, un turban: „Sint prin definitie un spirit liberal! Am fost in Turcia cu deputatul Romanescu... I-am adus cadou un turban. Era cu doua intelesuri cadoul asta. Turbanul era purtat pe cap de sultan. Dan Morega este un bun organizator, poate unul de exceptie. Are si metehnele lui, ca toti oamenii“, a declarat deputatul Manta.

PNL si circ

Dupa cuvintari, si-a intrat in rol presedintele conferintei, Dan Radu Rusanu, cel care l-a si ajutat pe Morega sa devina presedinte interimar al PNL Gorj. Au urmat citeva bilbiieli ale comisiei de secretariat, trecindu-se ulterior la alegerea comisiei de validare si numarare a voturilor. In acel moment au inceput si scandalurile, Florin Pavel, contracandidatul lui Morega, nu a mai reusit sa fie convins sa stea pe un scaun, plimbindu-se tot timpul de colo-colo. Au fost propuse cite doua comisii, fiecare formata din sapte membri. Comisia propusa de un simpatizant al lui Morega nu a reusit sa treaca de votul salii, iar pentru a scapa de rusine si pentru a impaca si capra si varza, presedintele Rusanu a stabilit ca ambele comisii (Morega - Pavel) sa fuzioneze si sa aiba 14 membri. Dan Radu Rusanu a incercat minute in sir sa ii tempereze si sa ii controleze pe delegati, unul dintre acestia remarcind: „Semanam din ce in ce mai mult cu Partidul Comunist“. Presedintele conferintei a incercat mereu sa pastreze linistea si ordinea: „Alo, comisia, ce faceti acolo? Nu notati!? La ce v-ati asezat acolo?“, „Domnu’, ti-a dat cineva cuvintul? De asta ati adus Gorjul pe ultimul loc la alegeri!“ sau „Mai, copii?! Voi de unde sinteti? Ce pliante impartiti pe acolo? Pe aia indisciplinati - va dam afara!“, au fost doar citeva din incercarile lui Radu Rusanu de a potoli sala. Dan Ilie Morega a luat cuvintul si a prezentat raportul de activitate. Subprefectul a vorbit in termeni contradictorii despre depolitizarea functiei publice: „Am reusit sa obtinem, prin protocolul care functioneaza in cadrul Aliantei, 36 de scoli si vrem sa depolitizam conducerile de acolo si sa schimbam directorii. Vrem sa numim simpatizanti ai PNL sau liberali“, a spus Morega si a continuat cu un subiect care nu avea legatura cu tema intilnirii: „Trebuie sa oprim taierile de paduri! Degeaba am vorbit cu directorul de la ROMSILVA. O sa le dam la oameni cioate!“. De mentionat ca mai multi membri ai PNL au incercat sa intre in Casa de Cultura, dar s-au lovit de usa de la intrare, inchisa mai bine de o ora.

Majoritate pentru Morega

Discursurile au continuat, stirnind o varietate de reactii in sala. Contracandidatul lui Morega, primarul din Pestisani, Florin Pavel, a spus ca liderul interimar al PNL a incercat prin presiuni si santaje sustinerea unui candidat unic. Cel de-al treilea candidat, Gheorghe Barbacioru, a fost ca si inexistent, in timp ce unul dintre vorbitori i-a indemnat pe cei din sala la calm, altminteri Gorjul va fi inundat: „Ii invit pe toti sa isi pastreze calmul, altfel Dumnezeu este sus si o sa fie Gorjul inundat!“. Ion Voica, presedintele organizatiei din Sacelu, a uimit pe toata lumea prin sinceritate si logica discursului: „Chiar daca domnul Morega a fost un comunist... multi din sala am fost comunisti. A facut multe... Domnul Morega este un adevarat liberal!“. Onisifor Olaru, fost suspendat de Morega din PNL, a afirmat: „Este un tupeu pina la nesimtire sa prezinti un raport al unei organizatii pe patru ani si sa fii in partid de un an... Un traseist notoriu convertit la liberalism la 60 de ani... A introdus o dictatura de tip bolsevic la sedintele de partid“, a spus Olaru. Circul din sala s-a incheiat cu votarea, la finalul careia Dan Ilie Morega a fost declarat cistigator. Din cele 282 de voturi valabil exprimate, 163 au fost pentru Dan Ilie Morega, care asigura interimatul, 105 pentru Florin Pavel, primarul din Pestisani, si numai zece in favoarea lui Gheorghe Barbacioru. Patru voturi au fost anulate. Nici nu se anuntasera rezultatele ca Dan Morega a si inceput sa ii puna la punct pe cei care avusesera tupeul sa candideze impotriva sa. Primul vizat a fost Virgil Dragusin, cel care a prezentat raportul comisiei de cenzori si membru al echipei lui Pavel. Este de amintit ca pe listele de delegati au existat doua nume cu rezonanta: un Ceausescu si un Brancusi.