Istoria romanilor nu valoreaza, pentru consilierii municipali ai PD, nici cat doi bani ruginiti. Pentru a face pe placul aliatilor din UDMR, pedistii s-au impotrivit discutarii si aprobarii unui proiect de hotarire de consiliu inaintat de consilierul PRM Mihai Drecin, care viza recunoasterea unui act istoric petrecut la 9 octombrie 1944, cand doi oradeni au fost impuscati de ocupatia militara maghiara. Propunerea consilierului PRM consta in amplasarea unei placi comemorative pe una dintre fatadele Cetatii in memoria celor doi romani.
Consilierul Mircea Matei a ales sa fie purtatorul de cuvant al consilierilor UDMR si a solicitat amanarea materialului privind amplasarea unei placi comemorative in Cetate in memoria a doi romani ucisi de armatele maghiare ocupante pe motiv ca nu a fost discutat in comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Desi cu doar o luna in urma votase un material propus de UDMR privind atribuirea denumirii "utca" pentru fiecare strada oradeana fara a fi discutat in comisii si fara a exista un proiect de hotarire in acest sens, consilierul PD nu a avut cu acel prilej procese de constiinta. De data aceasta, el a venit cu tot felul de detalii menite a impiedica discutarea in consiliu a propunerii istoricului Drecin: ba ca nu exista plan de amplasament, ba ca nu exista avize.
Nemultumit ca nici macar nu se acorda sansa de a i se discuta propunerea, consilierul Mihai Drecin a respins ideea amanarii materialului, precizand ca este bine intocmit si complet documentat. Deoarece argumentele puerile ale lui Matei au fost desfiintate de istoric, care le-a considerat a fi "un subterfugiu", in apararea pedistului au sarit prietenii din UDMR. In cele din urma, coalitia PD-UDMR si-a spus cuvantul prin vot, consilierii celor doua partide hotarind sa amane discutarea proiectului privind amplasarea placii comemorative in Cetate. Readucerea lui in atentia Consiliului Local la sfarsitul lunii octombrie este tardiva, deoarece scadenta pentru amplasarea placii ar fi 9 octombrie, data la care se implinesc 62 de ani de la impuscarea lui Andrei Silviu, functionar public si ofiter in rezerva al armatei romane, si Nicolae Rajkovici, mic meserias.
Consilierii PRM, PNL si PD care au votat pentru pastrarea propunerii lui Drecin pe ordinea de zi a sedintei au fost acuzati de "ilegalitate" tocmai de un absolvent al Facultatii de Drept, consilierul Ioan Delorean. Probabil ca Domnia Sa a studiat un altfel de "drept" decat cel constitutional.