Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu ii ofera lui Basescu un "sfat" pentru un Guvern de uniune nationala, care sa impiedice "convulsii majore" in anul 2010. Omul de afaceri a declarat, in primul interviu dupa alegerile prezidentiale, ca a crezut ca Mircea Geoana poate fi un presedinte excelent, dar a negat faptul ca el a intors rezultatul turului 2, fiind la baza succesului prezidentiabilului sustinut de PD-L. Vantu spune ca pe Mircea Geoana "l-a ingropat electoratul" si nu vizita nocturna la mogul acasa, incriminata la televizor de Basescu pentru a-l infunda pe Geoana.
Omul de afaceri a aratat ca isi mentine afirmatiile despre intalnirea pe care a avut-o la el acasa cu liderul PSD, in urma cu o saptamana, inainte de confruntarea cu Traian Basescu. Intrebat ce era asa important de discutat miercuri noaptea cu candidatul Mircea Geoana, Vantu a raspuns: "Am dat deja o declaratie ironizata de cei prezenti in studioul Realitatea, mi-o mentin. Efectiv, era tensionat, am mai stat la o palavra. Nimic deosebit".
Vantu a mai sustinut ca a vorbit cu Mircea Geoana subiecte economice, dar si ca au palavragit "cate in luna si in stele". "Eu imi expun punctul de vedere in privinta zonei mele de expertiza. Am o expertiza formidabila in macroeconomie si finante. Domnule, daca lansam un proiect national, cum a fost celebrul proiect a lui Geoana de case. I-am explicat ce inseamna dezvoltarea economiei romanesti pe orizontala. Pe mine ma intereseaza sa se miste economia romaneasca. Cand banul circula, el se duce pe toate arterele. M-ati intrebat ce discuta, in general, oamenii de afaceri cu oamenii politici. In seara aceea, pur si simplu, am palavragit cate in luna si in stele", a explicat acesta, intr-un interviu acordat HotNews si preluat de NewsIn.
Omul de afaceri a negat ca interventia sa de la Realitatea TV, dupa dezbaterea Geoana-Basescu, in care a spus ca este prieten cu liderul PSD l-ar fi compromis electoral pe liderul social-democrat. La afirmatia reporterului ca l-a "ingropat" pe Geoana cu declaratia ca acesta l-a vizitat ca sa se relaxeze, Vantu a replicat:"L-a ingropat electoratul". Vantu a mai spus ca nu se poate spune ca "i-a dat voie" lui Geoana sa se delimiteze de el, ci ca au convenit sa faca acest lucru in contextul campaniei. "Nu ca i-am dat voie. Fereasca Sfantu‘. Am convenit impreuna ca e bine sa ne delimitam pe perioada alegerilor, stiind ca este folosita si urmeaza sa fie folosita", a spus el, aratand ca "era dreptul" lui Geoana sa se delimiteze de el.
Vantu a precizat ca nu este deranjat de opinia liderului PSD, care-l crede malefic, deoarece are o capacitate mare de a intelege lumea. Intrebat daca Geoana i-a explicat miercuri seara de ce l-a facut malefic, Vantu a declarat: "Dar nu a fost cazul sa imi explice. Dumneavoastra, daca aveti o opinie despre mine, va cer explicatii?". De asemenea, la intrebarea cum poti "sa te relaxezi la un malefic", Vantu a replicat: "Domnule, eu am o deschidere intelectuala foarte mare si o capacitate de a intelege lumea la fel de mare".
Totodata, omul de afaceri a admis ca el a crezut in proiectul lui Mircea Geoana si in proiectul Johannis. Rugat sa comenteze afirmatia anterioara ca a sustinut proiectul Johannis, Vantu a adaugat: "Din toata inima am sustinut. Am fost convins ca domnul Mircea Geoana, chiar daca nu este un cozeur de salon, poate fi un presedinte excelent pentru Romania, ca domnul Iohannis poate fi un premier excelent pentru Romania, ca are un proiect si il poate pune in practica. Si am mai crezut ca onestitatea actului de guvernare politic si economic va fi garantata de domnul Crin Antonescu". El a aratat ca pentru el, proiectul Johannis a insemnat "posibilitatea ca Romania sa aiba un proiect social si sa inceapa sa se miste". Intrebat ce inseamna asta mai exact, Vantu a raspuns: "Nu stiu, ca nu l-am desenat eu. Am crezut in oamenii astia. Am crezut ca acesti oameni pot genera un proiect corect pentru Romania".
De asemenea, omul de afaceri a mai spus ca spera ca Traian Basescu sa inteleaga ca e nevoie de o reconciliere nationala, el sfatuindu-l pe presedinte sa accepte un Guvern de uniune nationala si avertizandu-l ca ii va fi adversar atata timp cat acesta nu va avea un proiect pentru Romania.
"A castigat Basescu. Sper din toata inima sa aiba intelepciunea sa fi castigat pentru toata natia romana, nu doar pentru el. Sper din toata inima sa inteleaga ca e nevoie de o reconciliere nationala. Fara a reusi sa construiasca un Guvern de larga majoritate parlamentara, care sa vina cu un proiect pentru aceasta tara, ne scufundam cu totii", a declarat Vantu.
In legatura cu acuzatiile lui Traian Basescu la adresa sa si a altor patroni de media, omul de afaceri a spus ca presedintele i-a bagat in "aceeasi oala pe toti", iar oamenii de afaceri au fost tema lui in campanie. "Traian Basescu ne-a bagat in aceeasi oala pe toti. A fost tema lui de campanie. O tema castigatoare, dupa cum s-a vazut. Dar asta nu inseamna ca suntem niste tipi hidosi sau ca am facut vreo intelegere oculta in care am zis: 'hai sa-l omoram pe Basescu!' Fereasca Dumnezeu!", a mai spus Vantu.
Omul de afaceri a incheiat oferindu-i presedintelui Basescu un "sfat" pentru un Guvern de uniune nationala, care sa impiedice "convulsii majore" in anul 2010. "Singura modalitate prin care putem traversa anul 2010 fara convulsii majore este un Guvern de uniune nationala. E nevoie de o decizie politica totala, nu mai avem nevoie de razboaie macar in 2010. Din 2011 sa se bata iarasi. Avem nevoie de o majoritate parlamentara zdrobitoare pentru a sustine un proiect pentru recalibrarea Romaniei", a conchis Sorin Ovidiu Vantu.