Comisia juridica va recomanda plenului Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind infiintarea institutelor de teorie politica si educatie democrata, al carui initiator este deputatul PSD Adrian Severin. Acesta este el insusi director al unuia dintre institutele vizate de proiectul de lege.
Acest proiect de act normativ prevede ca partidele politice parlamentare pot infiinta, in afara structurilor lor statutare, institute de teorie politica. Acestea ar urma sa fie finantate din bugetele partidelor, dar si din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.
Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice, a afirmat in cadrul dezbaterilor, ca acest proiect de lege “nu este intru totul constitutional“. El a apreciat ca astfel de institute pot fi organizate de asociatii, dar nu de partidele politice. Deputatul a fost de parere ca numai o parte din partidele politice vor fi avantajate de acest proiect.
Prin respingerea acestui proiect ar avea de pierdut nu numai PSD, al carui institut este “Ovidiu Sincai“, dar si partidul lui Petre Roman, (FDR) sau PNL, care au organizat astfel de institutii.