Euroobservatorul PSD Adrian Severin a declarat ieri ca "in anumite cercuri s-a luat o decizie clara" ca Romania sa intre in UE in 2008 si ca aceasta amanare ar putea duce la renegocierea Tratatului de aderare. El a spus ca ultimele informatii pe care le are arata faptul ca Parlamentul European va adopta "in bloc" o Rezolutie in care vor fi si "doua linii" referitoare la Romania si Bulgaria, prin care se va accepta punctul de ve-dere exprimat de Comisia Europeana in Raportul din 16 mai.
Severin nu a mentionat care sunt "cercurile" la care se refera. El a explicat ca statele membre UE care inca nu au ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei pentru ca au asteptat Raportul CE din 16 mai nu au, pana la toamna, motiv sa o faca.
Euroobservatorul PSD a mai spus ca, daca se va constata ca Romania nu poate intra la 1 ianuarie 2007 in UE, atunci exista riscul ca aceste tari sa solicite renegocierea Tratatului de aderare. In replica, ministrul Integrarii, Anca Boagiu, s-a declarat surprinsa ca Adrian Severin a "intrat in randul euroscepticilor", insa a refuzat sa comenteze declaratiile acestuia.
Ea a amintit ca in Tratatul de aderare se prevede clar data de 1 ianuarie 2007 pentru intrarea Romaniei in UE. "Romania si-a rezolvat problemele care ar fi dus la amanare. Daca s-ar fi recomandat amanarea, am fi vazut-o in raportul CE din 16 mai", a spus Boagiu. (A.M.)