Conform Regulamentului celor doua Camere ale Parlamentului, sesiunea legislativa extraordinara solicitata de Presedinte va avea loc cel mai probabil in a doua parte a lunii august.
La mai bine de o saptamana de la solicitarea presedintelui de convocare a unei sesiuni extraordinare, inca nu s-a stabilit cand va avea loc aceasta. Traian Basescu si-a exprimat dorinta de-a convoca Parlamentul in prima parte a lunii august, in principal pentru a reface legea ANI. Opozitia doreste insa si dezbaterea unor ordonante de urgenta si propuneri legislative pe teme fiscale, potrivit realitatea.net.
Traian Basescu a anuntat, initial, ca doreste ca sesiunea extraordinara sa aiba pe ordinea de zi in principal legea ANI. Dan Voiculescu, loctiitorul din Senat al lui Mircea Geoana, aflat in concediu, i-a cerut sefului statului in scris sa mentioneze, conform Regulamentului, durata sesiunii. Presedintele a precizat in raspuns ca atunci cand a cerut convocarea in prima parte a lunii, facea referire la perioada 1-15 august.
PDL a propus inceperea sesiunii extraordinare pe 16 august, cu cele 3 legi propuse initial de Traian Basescu: Legea Agentiei Nationale de Integritate, legea privind mica reforma in justitie si proiectul privind suspendarea proceselor in cazul ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate.
Dan Voiculescu a mai precizat ca ar dori ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare sa figureze inca 5 acte normative, pe langa cele 3 cerute de seful statului. Printre acestea, ordonantele de urgenţa privind TVA si descentralizarea in sanatate, precum si proiectele conservatorilor de reducere a TVA pentru alimentele de baza si de acordare a unor titluri de stat bugetarilor.
Presedintele a refuzat modificarea ordinii de zi si a recomandat convocarea unei alte sesiuni extraordinare pentru discutarea altor acte normative in afara celor propuse initial.
Surse parlamentare afirma ca, dat fiind ca multi parlamentari nu se afla in tara, fiind in concediu de odihna, cea mai indicata perioada pentru sesiunea extraordinara este ultima saptamana a lunii august, facand astfel legatura cu sesiunea ordinara ce va incepe la 1 septembrie 2010.